Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης από Σεπτέμβριο – Χαμηλά ο πήχης για νέα παράταση στην Επιστρεπτέα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης από Σεπτέμβριο – Χαμηλά ο πήχης για νέα παράταση στην Επιστρεπτέα
Την εκτίμηση πως θα υπάρξει νέο δημοσιονομικό περιθώριο για μέτρα στήριξης που θα εφαρμοσθούν από τον Σεπτέμβριο μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN.

Την εκτίμηση πως θα υπάρξει νέο δημοσιονομικό περιθώριο για μέτρα στήριξης που θα εφαρμοσθούν από τον Σεπτέμβριο μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN.

Ωστόσο, έκανε σαφές πως αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα πρέπει να ενισχυθεί το πακέτο για το ρεύμα, ενώ αντίστοιχα για το κόστος των καυσίμων θα πρέπει να παραταθεί και η στήριξη που λήγει τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον αυτών θύμισε πως απαιτούνται και 450 εκατ. ευρώ για την διεύρυνση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε ερώτημα για πιθανή νέα παράταση του περιθωρίου για τη έναρξη αποπληρωμής της Επιστρεπτέας, θύμισε πως το πιο μεγάλο μέρος των 8,5 δισ. είναι επιδότηση και αναμένεται να επιστραφούν περίπου 3 διs. ευρώ και εμμέσως άφησε να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Επισήμανε πως θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα το ποσό πληρωμής με επιπλέον έκπτωση 15% για εφάπαξ εξόφληση ή εναλλακτικά σε 96 δόσεις. Εξήγησε πως το μέτρο είναι αύξηση δαπανών και πως «προσπαθούμε να ισορροπήσουμε» σε κάποιες παρεμβάσεις για δημοσιονομικούς λόγους.

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις των 8,5 δις ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί και επισήμανε πως ο ψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα συνδέεται και με τη χαμηλή βάση σύγκρισής του αφού συγκρίνεται ακόμη με την μείωση του 2021. Έκανε σαφές ωστόσο πως οι προοπτικές διεθνώς είναι δυσοίωνες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών φορέων με την ΕΚΤ να υπολογίζει σε 7% πληθωρισμό φέτος και σε μείωσή του μόνο στο ήμισυ τον επόμενο χρόνο

«Ερχόμαστε και ενισχύουμε κάθε φορά στη βάση των δυνατοτήτων που έχε ο κρατικός προϋπολογισμός», είπε. Αναφέρθηκε στα 600 εκατ. ευρώ που θα διανεμηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Απέρριψε σενάρια για ανακοινώσεις παρεμβάσεων μέσα στην εβδομάδα ερωτηθείς για νέα επιταγή ακρίβειας. Είπε πως «είμαστε αρχές Ιουλίου, μόλις ανακοινώσαμε τα μέτρα για τα καύσιμα και οι πολίτες ακόμα δεν έχουν δει στο πορτοφόλι τους την παρέμβαση στην ενέργεια».

Επισήμανε πως η απόφαση για μείωση του ΕΝΦΙΑ και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης φέτος προσφέρει «χώρο» 1 διs. ευρώ περίπου. «Οι πολιτικές είναι αμοιβαία αποκλειόμενες» ξεκαθάρισε, λέγοντας πως κάνουμε το βέλτιστο χειρισμό ξέροντας ότι η χώρα και φέτος θα μπει μέσα, και φέτος θα έχει πρωτογενές έλλειμμα» ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταικούρας οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται γιατί τα έσοδα είναι πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις γεγονός που επιτρέπει «να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Ωστόσο διευκρίνισε πως «οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ οι πόροι περιορισμένοι για αυτό θα βοηθήσουμε στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη»

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό»

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις εξαγγελίες της για σημαντική ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην κρίση που διανύουμε. «Βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το «μαξιλαράκι» πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφή Επιστρεπτέας: Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις δεν εμποδίζουν τη χορήγηση ενημερότητας

Νέο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου τρομάζει αγορά και κρατικά ταμεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider