Πάουελ (Fed): Παραμένουν οι προκλήσεις για την «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Παραμένουν οι προκλήσεις για την «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας
Σύμφωνα με τον Αμερικανό κεντρικό τραπεζίτη, προτεραιότητα για την ομοσπονδιακή τράπεζα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.

Τελευταία ενημέρωση: 16:57

Τη θέση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), για το ότι η αμερικανική οικονομά μπορεί να αντέξει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που έρχεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, επανέλαβε την Τετάρτη ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Αμερικανός τραπεζίτης σημείωσε πως η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε ισχυρή θέση και τόνισε πως «ελπίζω πως η τάση ανάπτυξης που καταγράφουμε θα παραμείνει ισχυρή».

Η ύφεση και η σταθερότητα των τιμών

Η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης εντός του Ιουνίου, η μεγαλύτερη από το 1994, οδηγεί σε αύξηση του κόστους δανεισμού και μεγαλώνει τις ανησυχίες για ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Από την πλευρά της, η Fed σημειώνει πως κατανοεί τις δυσκολίες από τις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά υπογραμμίζει πως θα συνεχίσει με τον στόχο για μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2% (βρέθηκε στο 8,6% για τον Μάιο).

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε μια μετάβαση από ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάουελ σημείωσε πως η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ακόμα, έκανε λόγο για μια ακόμα φορά για «ομαλή προσγείωση», εννοώντας τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να υπάρξει περιορισμός στην ανάπτυξη των ΗΠΑ. «Η ομαλή προσγείωση είναι εφικτή, αλλά έχει ιδιαίτερες προκλήσεις προς την επίτευξη της» δήλωσε ο Πάουελ.

Κάνοντας σχόλιο για το εάν οι κινήσεις της Fed θα «ξεφύγουν» αρνητικά για την οικονομία, ο Πάουελ είπε «υπάρχει ο κίνδυνος να πάμε πολύ μακριά; Ναι, αλλά αυτός δεν είναι μεγαλύτερος κίνδυνος.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αποτύχουμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Fed ανέφερε πως η οικονομία των ΗΠΑ «δύσκολα θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέστερ (Fed): Υπέρ μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ίδιες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Ουίλιαμς - Ντάλι (Fed): Η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αποφύγει την ύφεση

gazzetta
gazzetta reader insider insider