Σκάλκος: Αναγκαίες οι συνέργειες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι μικρές επιχειρήσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκάλκος: Αναγκαίες οι συνέργειες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι μικρές επιχειρήσεις
Ο γγ α Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος
Υπέρ της λύσης των συνεργειών μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων – και δη των πολύ μικρών εξ αυτών – τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Υπέρ της λύσης των συνεργειών μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων – και δη των πολύ μικρών εξ αυτών – τάχθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

«Το 89% των ελληνικών επιχειρήσεων αφορά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Χρειάζονται ωστόσο συνέργειες ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό οι επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε εδώ με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία να τις βοηθήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκάλκος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο μιλώντας στο OT FORUM 2.

Μεθαύριο εγκρίνεται το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σκάλκος, περιγράφοντας τον ρόλο του ΕΣΠΑ για έξυπνες λύσεις στις πόλεις, «μεθαύριο αναμένεται να εγκριθεί το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», το οποίο θα περιλαμβάνει μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για τις πόλεις όπως ψηφιακή διαχείριση των λαϊκών αγορών και ψηφιακές λύσεις για τα πάρκινγκ.

«Σε ορίζοντα μηνών θα έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις για τις έξυπνες πόλεις», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, σημειώνοντας μάλιστα πως «μια έξυπνη πόλη - αν αξιοποιηθεί σωστά - μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και τις πιο κοστοβόρες καμπάνιες στον τουρισμό».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα περιλαμβάνει προγράμματα για το ψηφιακό λιανικό εμπόριο, καθώς πρόκειται για ένα επιπλέον κανάλι πώλησης που δύναται «να φέρει πολλές πωλήσεις στους επιχειρηματίες».

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε προσωπικό του στοίχημα το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, προκειμένου η χώρα να μην έχει κανένα χρηματοδοτικό κενό σε σχέση και με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενώ επανέλαβε πως «Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εκταμιεύσει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο 2022». «Με το νέο ΕΣΠΑ θα διοχετευθούν πολύ περισσότερα χρήματα στις περιφέρειες, ενώ κονδύλια της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ θα οδηγηθούν στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει πως «Νοέμβριο – Δεκέμβριο η χώρα θα έχει τις πρώτες εκταμιεύσεις κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ».

Παρουσιάζοντας τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ, ο υπουργός χαρακτήρισε «νούμερο ένα προτεραιότητα την πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας» και «νούμερο δύο προτεραιότητα τις έξυπνες πόλεις». Αποκάλυψε μάλιστα πως «προγράμματα για τις έξυπνες πόλεις θα αρχίσουν να τρέχουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο», καθώς, όπως τόνισε, «είμαστε αρκετά ώριμοι προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider