S&P για Ευρωζώνη: Ανεβάζει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, κατεβάζει για την ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P για Ευρωζώνη: Ανεβάζει την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, κατεβάζει για την ανάπτυξη
Τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υποβάθμισε η S&P Global Ratings, επικαλούμενη τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις.

Τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη υποβάθμισε η S&P Global Ratings, επικαλούμενη τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις.

«Υποβαθμίσαμε τις προβλέψεις μας για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,6% φέτος και στο 1,9% το 2023 -από 2,7% και 2,2% αντίστοιχα στις ενδιάμεσες προβλέψεις του Μαΐου - καθώς οι αντιξοότητες για την ανάπτυξη εντείνονται», αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος Marion Amiot.

Ο οίκος αναμένει πλέον ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί στο 7% φέτος και στο 3,4% το 2023 (από 6,4% και 3% προηγουμένως) εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας και τροφίμων που υπαγορεύουν οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες. Ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη αναμένεται να είναι και η πιο υποτονική διεθνής ζήτηση.

Οι καταναλωτές αρχίζουν να αισθάνονται τις πιέσεις στην αγοραστική τους δύναμη, δεδομένου ότι η ενίσχυση της απασχόλησης και οι αυξήσεις των μισθών δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις υψηλότερες τιμές.

Η S&P εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι αποταμιεύσεις της περιόδου της πανδημίας και η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την κατανάλωση, ωστόσο σε μικρότερο βαθμό από ό,τι πριν από τρεις μήνες καθώς η αναστάτωση στις αγορές διαβρώνει τον καθαρό πλούτο.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν σημαντικοί, αναφέρεται στο report, και σχετίζονται κυρίως με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονες φέτος, καταφέρνοντας άλλο ένα πλήγμα στους καταναλωτές, σημειώνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: «Άλμα» 8% για τη λίρα μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

JYSK: Έφτασε τα 50 καταστήματα στην Ελλάδα – Τα επόμενα σχέδια

Λάιεν: Είναι υπέρ της συμμετοχής στην G20, ακόμη και αν είναι παρών ο Πούτιν

gazzetta
gazzetta reader insider insider