Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια να γίνουν πιο «πράσινα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια να γίνουν πιο «πράσινα»
Tα διεθνή χρηματιστήρια που έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές περιλαμβάνουν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υψηλής έντασης άνθρακα.

Την ανάγκη να αναλάβουν πιο ενεργή δράση οι επενδυτές και να πιέσουν τις εισηγμένες να γίνουν πιο πράσινες καταδεικνύει πρόσφατη έκθεση της της βρετανικής μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Carbon Tracker Initiative επικαλούμενη τον επείγοντα χαρακτήρα της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται τα διεθνή χρηματιστήρια που έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές περιλαμβάνουν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υψηλής έντασης άνθρακα ικανές να ενισχύσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Παρά τους στόχους για μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θέτουν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι τα χρηματιστήρια «επιτρέπουν» τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων διευκολύνουν την άντληση κεφαλαίων στις πρωτογενείς αγορές και τις συνεχείς χρηματοοικονομικές απαιτήσεις».

Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη με βάσει το στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα στους 1,5°C, το 90% των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων πρέπει να παραμείνει στο έδαφος ως άκαυστος άνθρακας, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα «πρέπει να μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Thom Allen, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Carbon Tracker.

Ο οργανισμός εκτίμησε ότι οι πιθανές ενσωματωμένες εκπομπές που διατηρούνται σε γνωστά αποθέματα ορυκτών καυσίμων είναι 3.700 γιγατόνοι CO2. Ενώ ένα μέρος αυτών των αποθεμάτων εμπίπτει στον έλεγχο μη εισηγμένων, κρατικών επιχειρήσεων, ένα σημαντικό κομμάτι, που αντιπροσωπεύει 1.050 γιγατόνους εκπομπών C02, βρίσκεται στην κατοχή εισηγμένων εταιρειών σε παγκόσμια χρηματιστήρια. Μάλιστα, αυτό το νούμερο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% την τελευταία δεκαετία.

Η έκθεση καλεί τους επενδυτές να επηρεάσουν ενεργά τις εισηγμένες εταιρείες προς μια στρατηγική απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές - εκτιμώντας ότι τα αποθεματικά αξίας 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατηρούνται από αυτές τις εταιρείες κινδυνεύουν να γίνουν λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα κέρδη.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι προκειμένου οι επενδυτές να αναλάβουν δράση θα πρέπει και οι ίδιοι να κατανοήσουν τη σύνδεση της βιώσιμης ανάπτυξης με το ESG.

Η προϋπόθεση για να αναλάβουν δράση οι επενδυτές

Σύμφωνα με έρευνα του Finra Investor Education Foundation και του κέντρου ερευνών NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι επενδυτές πιστεύουν στο θετικό αντίκτυπο του ESG στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά μεγάλο ποσοστό αδυνατεί να ορίσει τι σημαίνει ESG και τι πρεσβεύουν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς (57%) επενδυτές πιστεύουν ότι οι ESG επενδύσεις μπορεί να αποτελούν ένα μέσον για θετική αλλαγή στον κόσμο, αλλά μόνο το 24% μπορεί να ορίσει σωστά τι σημαίνει ESG επένδυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΝΕ: Βιώσιμη Χρηματοδότηση με Κριτήρια ESG και Πράσινα Ομόλογα

UBS: Οι βιώσιμες επενδύσεις πιο σημαντικές από ποτέ για τους επενδυτές

EY: Οι κίνδυνοι βιωσιμότητας ασκούν πίεση στα νομικά τμήματα των επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider