Πάουελ (Fed): Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας - «Υποτιμήσαμε τον πληθωρισμό»

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας - «Υποτιμήσαμε τον πληθωρισμό»
Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα αύξησης της ανεργίας, εν μέσω των μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, αναγνώρισε τη δυσκολία που έχει το έργο της Fed για μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία χωρίς να πληγεί η ανάπτυξη στη χώρα.

Κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσης του στο Κογκρέσο, ο Πάουελ μίλησε για τη «σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που προωθεί η Fed, μέσω της αύξησης των βασικών επιτοκίων με τον μεγαλύτερο ρυθμό από το 1994.

Καθώς η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το κόστος δανεισμού, εντείνονται οι ανησυχίες όχι μόνο για κάμψη της ανάπτυξης αλλά ακόμα και για ύφεση στις ΗΠΑ.

Επιτόκια και υποτίμηση του πληθωρισμού

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάουελ είπε πως η αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη.

«Έχουμε ένα δύσκολο καθήκον, να οδηγήσουμε την οικονομία σε μια "ομαλή προσγείωση" και αυτό το καθήκον αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις» είπε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που βρέθηκε στο 8,6% τον Μάιο -υψηλό 41 ετών-, ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι η Fed υποτίμησε την πορεία ανόδου του και συμπλήρωσε ότι «αναγνωρίζουμε πως οι πολίτες υποφέρουν πραγματικά από τον υψηλό πληθωρισμό». Ο ίδιος επανέλαβε πως η είναι «άνευ όρων» η θέληση της Fed για μείωση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Ακόμα, μιλώντας για την αμερικανική αγορά εργασίας, ο επικεφαλής της τράπεζας είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος να δούμε την ανεργία να ανεβαίνει ξανά προς τα πάνω».

Σημειώνεται πως η Fed έχει θέσει ως στόχο της για την αύξηση του πληθωρισμού την ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ ώστε να φτάσει στα επίπεδα που ήταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης που έφερε η πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Η οικονομία μπορεί να αντέξει τη «σφιχτή» νομισματική πολιτική - Πιθανή η ύφεση

Moody's: Αναμένεται αύξηση του δανεισμού μέσω TLTRO λόγω της αύξησης των επιτοκίων

Κοντά σε χαμηλό 2 ετών η μεταποίηση στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider