Η απεργία των σιδηροδρομικών παραλύει τη Βρετανία - Η «χειρότερη κατάσταση από το 1970», λέει ο Πισσαρίδης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η απεργία των σιδηροδρομικών παραλύει τη Βρετανία - Η «χειρότερη κατάσταση από το 1970», λέει ο Πισσαρίδης
Αναμένεται να σταματήσουν περίπου τα 4/5 των δρομολογίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από την Πέμπτη.

Αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απεργία των σιδηροδρομικών τα τελευταία 30 χρόνια είναι Βρετανία, την ώρα που η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται εν μέσω της κρίσης των αυξήσεων στις τιμές.

Το συνδικάτο RMT αρχίζει από σήμερα τις κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τα μέλη του.

Οι πρώτες αναταραχές στα δρομολόγια έχουν αρχίσει να φαίνονται από την Τρίτη και αναμένεται να σταματήσουν περίπου τα 4/5 των δρομολογίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο από την Πέμπτη, με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων προς το τέλος του Ιουνίου ακόμα και εντός του Ιουλίου, μετέδωσε ο Guardian.

«Η χειρότερη κατάσταση από τη δεκαετία του '70»

Ο Κύπριος νομπελίτστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στο CNBC και με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανέφερε πως η βρετανική αγορά εργασίας βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1970.

«Οι εκπρόσωποι των σωματείων διαμαρτύρονται για την απώλεια θέσεων εργασίας, κάτι που οφείλεται στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών» σημείωσε ο, βραβευμένος με Νόμπελ, οικονομολόγος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση τον πληθωρισμό παγκοσμίως, οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον "πόνο" από αυτό» είπε ο Πισσαρίδης και σημείωσε πως η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόκληση του να διαμοιράζει αυτό τον πόνο στο σύνολο της οικονομία.

«Δεν υπάρχουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας που να έχουν ισχυρά συνδικάτα. Δεν έχουμε σήμερα μεγάλες εθνικοποιημένες βιομηχανίες, όπως τη δεκαετία του 1970 και για αυτό είναι δύσκολο να πεις όταν κάποιος κάνει απεργία ότι "για εσάς που έχετε ισχυρά συνδικάτα θα σας αποζημιώσουμε πλήρες για αυτά τα εξωτερικά σοκ και θα αφήσουμε άλλους να σηκώσουν τα βάρη αυτών των σοκ"».

Ακόμα, ο Πισσαρίδης είπε πως εάν «δοθούν αυξήσεις κοντά ή ίδιες με τον πληθωρισμό που προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας, τότε θα φτάσουμε πολύ κοντά σε ένα σπιράλ πληθωρισμού και τότε θα είναι πολύ δύσκολο το να ξεμπερδέψουμε με τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Παράλυση από την μεγαλύτερη απεργία στους σιδηροδρόμους εδώ και 30 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider