Ουγγαρία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουγγαρία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες
Στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, μετά τις απώλειες-ρεκόρ που σημείωσε το εθνικό νόμισμα της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες.

Στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, μετά τις απώλειες-ρεκόρ που σημείωσε το εθνικό νόμισμα της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο της πρόθεσης της Τράπεζας να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά άνω των 20 ετών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας αύξησε τα βασικά της επιτόκια στο 7,25%, σε μία κίνηση που προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς πρόκειται για την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας αποτέλεσε η «βουτιά» του φιορινιού, το οποίο την Δευτέρα διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά στην ισοτιμία του με το Ευρώ, η οποία έφτασε ακόμα και στα 400 φιορίνια, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χθεσινοβραδινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της φορολογίας, έχει οδηγήσει στην αναστολή της εκταμίευσης αρκετών δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία, γεγονός που ενέτεινε την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα για ανάληψη άμεσης δράσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη από το 1994

Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Απότομη αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μ.β. - Ράλι φράγκου έναντι ευρώ

Deutsche Bank για ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 175 μ.β. σε 6 μήνες - Στο 1,25% το επιτόκιο καταθέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider