Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη από το 1994

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - Η μεγαλύτερη από το 1994
Στην πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από το 1994 προχώρησε την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο διαμορφώθηκε σε υψηλά 41 ετών. «Ανοιχτός» ο δρόμος για περαιτέρω αυξήσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις, ενώ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2022.

Στην πρώτη αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από το 1994 προχώρησε την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε μία προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο διαμορφώθηκε σε υψηλά 41 ετών και σε ποσοστό 8,6%.

Πλέον, το βασικό επιτόκιο της Fed διαμορφώνεται στο εύρος του 1,5%-1,75%, από 0,75%-1,00% προηγουμένως, ενώ πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ τα τελευταία 28 χρόνια και την τρίτη διαδοχική αύξηση, γεγονός που αποδεικνύει την ανησυχία που προκαλεί η διατήρηση του πληθωρισμού στα τρέχοντα επίπεδα.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα συρρικνώνει τον ισολογισμό της με ρυθμό 47,5 δισ. δολάρια τον μήνα ως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια κατά 95 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί από παράγοντες της αγοράς τις προηγούμενες ημέρες -και ιδιαίτερα μετά τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα- παρά το γεγονός πως τον Μάιο, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε τονίσει πως μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% «δεν βρίσκεται στο πλάνο».

Στην ανακοίνωση της FOMC που δόθηκε στη δημοσιότητα, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εμφανίζονται αποφασισμένα για μία αντίστοιχη αύξηση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες, καθώς το βασικό επιτόκιο της Fed αναμένεται να κλείσει το έτος στο 3,4%, αναθεωρημένο ανοδικά κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου, ενώ το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,8%.

«Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αντανακλώντας την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης που συνδέεται με τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τις ευρύτερες πιέσεις στις τιμές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της στην Ουάσιγκτον.

«Η γενική οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε μετά τη συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου», σημειώνει η Fed επισημαίνοντας ότι «το ποσοστό της ανεργίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα» ενώ τονίζεται πως «η εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν δημιούργησαν πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα».

Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, η ανακοίνωση της FOMC εγκρίθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής με μοναδική εξαίρεση την επικεφαλής της Fed του Κάνσας Έστερ Τζορτζ, η οποία πρότεινε μια ηπιότερη αύξηση κατά μισή μονάδα.

Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη, πληθωρισμό και ανεργία

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μείωσαν σημαντικά τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη το 2022, αναμένοντας πως το αμερικανικό ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 1,7%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με την εκτίμηση του Μαρτίου που έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,8%.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed εκτιμούν πως οι πιέσεις θα χαλαρώσουν τους προσεχείς μήνες, ωστόσο το ποσοστό του δείκτη τιμών καταναλωτή θα κλείσει το έτος στο 5,2% έναντι της εκτίμησης του Μαρτίου για 4,3%. Παράλληλα, η Επιτροπή εκτίμησε πως ο πληθωρισμός το 2023 θα μειωθεί στο 2,6%, πρόβλεψη σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με αυτή του Μαρτίου.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,3%, υψηλότερα κατά 0,2%της προηγούμενης πρόβλεψης εκτίμησε η Fed, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά το 2023, στο 2,7%, πριν υποχωρήσει περαιτέρω στο 2,2% το 2024.

«Η συνολική οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να έχει επιταχυνθεί μετά την πτώση το πρώτο τρίμηνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της FOMC, ενώ σημειώνεται πως «το ισοζύγιο στην αγορά εργασίας τελευταίους μήνες παραμένει θετικό και το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε χαμηλό».

Πλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά πως η ανεργία θα αυξηθεί οριακά στο 3,7% μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ ως το 2024 θα αυξηθεί σε ποσοστό 4,1%, από το 3,6% που βρίσκεται σήμερα, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν παράλληλα μία «χτυπητή» διαφοροποίηση στην ανακοίνωση της FOMC.

Συγκεκριμένα, η πάγια δήλωση της Eπιτροπής πως «αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή» αντικαταστάθηκε από την διατύπωση πως η Fed «παραμένει σθεναρά αφοσιωμένη στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Σχεδιάζει νέο εργαλείο για να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης

Μπιλ Άκμαν: Η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στις δυο επόμενες συνεδριάσεις

«Έσπασε» εμφατικά το αρνητικό σερί στην Wall - Τεχνολογικό ράλι στον απόηχο της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider