Ομόλογα: Σε νέα πολυετή υψηλά το ελληνικό 10ετές - Επανήλθε ο «φόβος» του χρέους στις αγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ομόλογα: Σε νέα πολυετή υψηλά το ελληνικό 10ετές - Επανήλθε ο «φόβος» του χρέους στις αγορές
«Λάδι» στην ανησυχία ρίχνουν οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο φθινόπωρο.

Σε νέα πολυετή υψηλά κινείται η απόδοση του ελληνικού κρατικού 10ετούς ομολόγου τη Δευτέρα, με τις ανησυχίες των επενδυτών για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να αναζωπυρώνεται εν μέσω των προβληματισμών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου έφτασε το 4,43%, η μεγαλύτερη από το 2019.

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου έφτασε το 4%, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2014. Σημειώνεται πως το spread μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, ενισχύοντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενο αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους της Ιταλίας.

Σημειώνεται πως «λάδι» στην ανησυχία ρίχνουν οι εκτιμήσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στο φθινόπωρο, όπως ζήτησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας.

Ελλάδα και Ιταλία

Σύμφωνα με εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας Berenberg στο CNBC, «η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα επιτόκια, καθώς η τάση για την ανάπτυξη των οικονομιών τους είναι η μεγάλη και η δημοσιονομικό τους κατάσταση καλή.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το μεγαλύτερος μέρος του χρέους της διακρατείται από επίσημους φορείς, που έχουν δώσει ευνοϊκούς όρους στην Ελλάδα. Οι αγορές μπορεί να ανησυχήσουν για αυτές τις χώρες, αλλά τα βασικά οικονομικά μεγέθη τους είναι σε τάξη».

Από την άλλη, συνεχίζει η Berenberg, το μεγάλο ερώτημα είναι η Ιταλία. Παρά ορισμένες μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, η τάση για ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας παραμένει αδύναμη.

Αποδόσεις άνω του 4% για τα ομόλογα της Ιταλίας μπορεί να αποδειχθούν πρόβλημα, συμπληρώνει η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο

Bloomberg: Δεδομένη για τις αγορές η αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης

FT: Οι οικονομολόγοι αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider