ΑΠΕ: «Ένεση» 935 εκατ. ευρώ το 2022 για στήριξη των καταναλωτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: «Ένεση» 935 εκατ. ευρώ το 2022 για στήριξη των καταναλωτών
Σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, το ποσό αυτό αποτελεί τα «υπερέσοδα» που θα επιστρέψουν φέτος οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών με συμβάσεις Feed in Premium και το οποίο αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών.

Σε σημαντική πηγή για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου των καταναλωτών, προβλέπεται να παραμείνουν για όλο το 2022 οι ΑΠΕ, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, οι «πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα επιστρέψουν φέτος «υπερέσοδα» 935,54 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που αποτελεί μία μεγάλη «δεξαμενή» για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), από το οποίο παρέχονται οι οικονομικές ενισχύσεις στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή η οικονομική «ένεση» γίνεται από μία ειδική κατηγορία «πράσινων» σταθμών, και πιο συγκεκριμένα από τις μονάδες με συμβάσεις Feed in Premium. Από την έναρξη της κρίσης, και την εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, οι μονάδες αυτές αποζημιώνονται από τη συμμετοχή τους στην αγορά, με τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις «ταρίφες» που προβλέπονται στις συμβάσεις τους.

Επομένως, τα επιπλέον «υπερέσοδα» (υπερανακτήσεις) που αποκομίζουν επιστρέφονται στον ΔΑΠΕΕΠ, με σκοπό να μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς. Το σχετικό ποσό αγγίζει περίπου το 1 δισ. ευρώ, καθώς για όλο το έτος οι «ταρίφες» αυτού του «πράσινου» χαρτοφυλακίου θα συνεχίσουν να κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά στα 224 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν και επισημαίνει ότι υπάρχει αβεβαιότητα στη διαμόρφωσή της κατά τους επόμενους μήνες.

«Επέλαση» των ΑΠΕ

Την ίδια στιγμή, στο δελτίο του ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι εντός του τρέχοντος έτους θα συνεχιστεί η επιτάχυνση της εγκατάστασης και έναρξης λειτουργίας καινούριων μονάδων ΑΠΕ. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή, Γιάννης Γιαρέντης, η εξέλιξη της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα δείχνει ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουμε το φράγμα των 10 GW, όταν το 2019 η διείσδυση ήταν στα 6,5 GW.

Όσον αφορά τα οικονομικά του Ειδικού Λογαριασμού, ο κ. Γιαρέντης επισημαίνει ότι για τους πρώτους μήνες του 2022 εμφανίζεται σωρευτικό πλεόνασμα ύψους 1,22 δισ. το οποίο, μετά την εκταμίευση των κονδυλίων προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ύψους 780 εκατ., διαμορφώνεται στα 439,9 εκατ.

Όπως επισημαίνει, το ισοζύγιο του λογαριασμού παραμένει σταθερά θετικό με αυξητικές τάσεις, παρόλο που το ποσοστό του εσόδου που κατευθύνεται προς τον ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες για τα δικαιώματα ρύπων έχει υποστεί σημαντικότατη μείωση. Υπενθυμίζεται πως οι πόροι που εξοικονομούνται από τη συγκεκριμένη μείωση διατίθενται για την ενίσχυση του ΤΕΜ.

«Η ενισχυμένη πορεία του ΕΛΑΠΕ οφείλεται στα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν για τους παραγωγούς ΑΠΕ μέσω της συμμετοχής τους στις αγορές ενέργειας. Οι ΑΠΕ, μέσω της διάθεσης των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ αλλά και της καθημερινής συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα, δημιουργούν καθημερινά συνθήκες σημαντικής μείωσης του κόστους ενέργειας, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούν αποκλειστικά προς όφελος των πολιτών και της αγοράς», καταλήγει ο κ. Γιαρέντης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider