Αντοχές φοροεσόδων τον Μάιο λόγω ΕΝΦΙΑ - Κρίσιμος ο Ιούνιος για το νέο πακέτο στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντοχές φοροεσόδων τον Μάιο λόγω ΕΝΦΙΑ - Κρίσιμος ο Ιούνιος για το νέο πακέτο στήριξης
Πρώτα τα βλέμματα στραμμένα στην υλοποίηση του πακέτου ρεύματος, αλλά και στις αποφάσεις των κρατών για το δημοσιονομικό δρόμο του 2023. «Κλειδί» η εισπραξιμότητα των νέων φόρων. Το μείγμα νέων μέτρων που είναι στο τραπέζι. Αργότερα τον Ιούνιο- Ιούλιο οι αποφάσεις το τελικό κλείδωμα του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού.

Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων του Μαΐου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά. Με μοχλό στήριξης κυρίως τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ και την απόφαση πολλών φορολογουμένων να πληρώσουν εφάπαξ ειδικά μικρά ποσά φόρου.

Όπως εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου η κίνηση αυτή ουσιαστικά φέρνει «μπροστά» έσοδα επόμενων μηνών. Κατά συνέπεια, αυτό που περιμένουν να δουν στο οικονομικό επιτελείο από τα αναλυτικά στοιχεία των πληρωμών είναι αν έχει αυξηθεί το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ (λόγω της μείωσης του φόρου στο 80% των ιδιοκτητών και συνολικά κατά 370 εκατομμύρια ευρώ). Μαζί με νεότερα στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των υπολοίπων φόρων δαπάνης και (ενδεχομένως) με την πορεία των πληρωμών στους άμεσους φόρους, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο.

Έμφαση στην υλοποίηση

Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι ο στόχος είναι οι αποφάσεις να ληφθούν μετά τον Ιούνιο. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για αποφάσεις νωρίτερα, όχι μόνο για να υπάρχει καλύτερη εικόνα του «χώρου» που θα δημιουργηθεί στα κρατικά ταμεία αλλά και για μία σειρά από άλλους λόγους που σχετίζονται με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα (αναφορικά με τον τελικό δημοσιονομικό χάρτη πορείας του 2022-2023 και με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία), αλλά και με την ανάγκη να ξεδιπλωθούν πρώτα τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Παραμένει ως στόχος σύμφωνα με πληροφορίες στα μέσα Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα των αναδρομικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού (η υποβολή αιτήσεων θα είναι δυνατή για χρονικό διάστημα 15 ημερών). Αναμένεται να φανεί η συμμετοχή και το τελικό κόστος του μέτρου, αλλά και τα περιθώρια που θα δημιουργηθούν σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση που γίνεται στις Βρυξέλλες για μία κοινή πρωτοβουλία της ΕΕ (για την οποία κρατά μικρό καλάθι προς το παρόν η Ελλάδα), αλλά και με το πόσο ισχυρές θα είναι τελικά οι πιέσεις και επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία και θα φανούν και 2 συνόδους των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Νέος προϋπολογισμός

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις/κινήσεις θα καθορίσουν και την τελική μορφή του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού. Η κατάθεσή του στη Βουλή η οποία (υπό κανονικές συνθήκες) θα έπρεπε να γίνει τον Μάιο συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα Σταθερότητας (που κατατέθηκε τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες και επικυρώθηκε προ ημερών από την Κομισιόν), υπολογίζεται πλέον για αργότερα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Και τούτο καθώς είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τις «εντολές» που θα έρθουν από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τις διεθνείς συνθήκες: οι παραδοχές για την αύξηση του πληθωρισμού πανευρωπαϊκά ανατρέπονται από την πραγματικότητα, με τα ίδια τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να οδηγούνται προς το αρνητικό σενάριο για υψηλότερο πληθωρισμό.

Όχι οριζόντιες μειώσεις φόρων δαπάνης

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης, το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζει διαρκώς πως προς το παρόν ο «χώρος» έχει εξαντληθεί, εκτιμώντας ωστόσο πως τα στοιχεία δείχνουν πως νέο περιθώριο θα υπάρξει. Απορρίπτουν επίσης την ιδέα για γενικευμένες παρεμβάσεις μείωσης φόρων δαπάνης (πχ στα καύσιμα). Έτσι, στο τραπέζι των σεναρίων παραμένουν η παράταση του πακέτου για την αγορά καυσίμων, η επανάληψη (κάποια στιγμή μέσα στο έτος) του επιδόματος που δόθηκε το Πάσχα ή μία πολύ στενευμένη μείωση ΦΠΑ για παράδειγμα στους κωδικούς που συνδέονται με το ψωμί, ούτως ώστε να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider