Η ακτινογραφία της ακρίβειας στην Ελλάδα: Στο 60,9% ο πληθωρισμός ενέργειας - Στο 11% ο δείκτης τροφίμων, ποτών

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ακτινογραφία της ακρίβειας στην Ελλάδα: Στο 60,9% ο πληθωρισμός ενέργειας - Στο 11% ο δείκτης τροφίμων, ποτών
Τι αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων στις οποίες βασίστηκε η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για πληθωρισμό 10,7%. Στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών ενέργειας αυξήθηκε κατά 39,2%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60,9%. Ο πληθωρισμός σε τρόφιμα, ποτά, καπνό στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 7,5%, ενώ στην Ελλάδα κατά 11%, η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος μετά τη Σλοβακία. Το μεγάλο στοίχημα του Ιουνίου για το καλάθι της νοικοκυράς.

Τα αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων, στις οποίες βασίστηκε η χθεσινή ανακοίνωση για τη διψήφια πλέον άνοδο και του εναρμονισμένου δείκτη τιμών Καταναλωτή το μήνα Μάιο στην Ελλάδα, αποκαλύπτουν τις πηγές της ακρίβειας, αλλά και το εύρος διάχυσής της στην αγορά, με τον πληθωρισμό ενέργειας να «τρέχει» στην Ελλάδα με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από ότι στην Ευρωζώνη και τον δείκτη τροφίμων να παρουσιάζει στην Ελλάδα την 2η πιο μεγάλη άνοδο ανάμεσα στα κράτη που έστειλαν στοιχεία...

Αναλυτικά, τα στοιχεία της Eurostat (που είναι προσωρινά και προέρχονται από μετρήσεις μόνο σε κάποια κράτη της Ευρωζώνης, συνήθως αποκλίνουν λίγο έως καθόλου από τα τελικά στοιχεία), όπως ανακοινώθηκαν χθες, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε σε επίπεδο εναρμονισμένου δείκτη τον Μάιο κατά 10,7%, πολύ πιο έντονα από ότι στην Ευρωζώνη (8,1%). Η άνοδος ήταν η πέμπτη υψηλότερη ανάμεσα στα Κράτη που έστειλαν στοιχεία για το γενικό δείκτη.

Ενέργεια – τρόφιμα

Ωστόσο, από τα αναλυτικά στοιχεία αποκαλύπτει πως η πηγή της ακρίβειας είναι η ενέργεια. Το πρόβλημα είναι πως κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη ο σχετικός δείκτης τιμών τον Μάιο αυξήθηκε κατά 39,2%, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60,9%. Μάλιστα, η ελληνική άνοδος ήταν η 3η υψηλότερη ανάμεσα στα κράτη που έδωσαν στοιχεία μετά την Ολλανδία και το Βέλγιο (σ.σ. δηλαδή δύο χώρες με πολύ μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία…).

Όσο για το πως και που διαχέεται η ακρίβεια και το κατά πόσο επηρεάζει το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και άρα τον αντιληπτό πληθωρισμό, το πιο μεγάλο «αγκάθι» με βάση τα ίδια αναλυτικά στοιχεία της Eurostat είναι ο δείκτης πορείας των τιμών στον κλάδο τρόφιμα, ποτά, καπνός: στην Ευρωζώνη κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 7,5% ενώ στην Ελλάδα η άνοδος το Μάιο ήταν 11%, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη Σλοβακία….

Στις υπηρεσίες, η άνοδος τιμών είναι στο φάσμα του μέσου όρου της Ευρωζώνης (3,8% στην Ελλάδα, 3,5% στην Ευρωζώνη τον Μάιο). Κοντά στον μέσο όρο είναι και ο γενικός δείκτης τιμών εκτός ενέργειας, ενώ κάτω από το μέσο όρο κυμαίνεται η άνοδος των βιομηχανικών μη ενεργειακών ειδών. Οι εν λόγω δείκτες, όπως εξηγούν πηγές με γνώση οικονομικών της αγοράς, είναι και το μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης. Το πώς δηλαδή θα συγκρατηθεί η άνοδος στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων που επηρεάζουν άμεσα το οικονομικό κλίμα, αλλά και το πώς θα εμποδισθεί η διάχυση των ανατιμήσεων στην αγορά, σε μία περίοδο που (ειδικά στις υπηρεσίες λόγω του τουρισμού) υπάρχουν πιέσεις.

Η επόμενη ανακοίνωση για το δείκτη τιμών αναμένεται στις 9 Ιουνίου από πλευράς ΕΛΣΤΑΤ. Πέραν του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (που έχει διαφορετική στάθμιση με βάση τις ελληνικές καταναλωτικές συνήθειες και ιδιαιτερότητες), θα βγουν και τα τελικά στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη (με βάση πλέον το σύνολο των κλάδων). Δεν είναι δεδομένο το αν σε αυτά τα στοιχεία θα έχουν προσμετρηθεί και οι τελευταίες εξελίξεις στις τιμές, ειδικά στην ενέργεια, μετά την αντίδραση της αγοράς στο εμπάργκο πετρελαίου που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Έτσι, ο Ιούνιος και οι μετρήσεις που θα γίνουν θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το αν τελικά θα έρθει το «νταβάνι» στις ανατιμήσεις όπως εκτιμούσαν την Άνοιξη θεσμικοί παράγοντες εντός και εκτός συνόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επέλαση ακρίβειας: Νέα άνοδος πληθωρισμού τον Μάιο κατά 10,7% στην Ελλάδα & κατά 8,1% στην Ευρωζώνη

Μητσοτάκης για Σύνοδο Κορυφής: Το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας απαιτεί ευρωπαϊκή λύση

gazzetta
gazzetta reader insider insider