Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες σήμερα για το πλαφόν στην ελληνική αγορά ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες σήμερα για το πλαφόν στην ελληνική αγορά ρεύματος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα συνοδεύεται από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, για επαφές με τεχνικά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, ώστε μεταξύ άλλων να επισπευσθεί η έγκριση του ελληνικού σχήματος και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Τη δυνατότητα για διά σώζης διαβουλεύσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους για τη διπλή παρέμβαση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, που σχεδιάζει η Ελλάδα να θέσει σε ισχύ από την 1η Ιουλίου με σκοπό τη δραστική αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος, θα έχει σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες.

Στη σημερινή του επίσκεψη στην έδρα της Κομισιόν, ο υπουργός συνοδεύεται από τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου. Μαζί με τη Γενική Γραμματέα, ο κ. Σρέκας θα έχει επαφές με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η εφαρμογή του έμμεσου πλαφόν από τον μεθεπόμενο μήνα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Insider.gr, με τις διά ζώσης επαφές για το πλαφόν (και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο από ελληνικής πλευράς), πρόθεση της χώρας μας είναι να «πυκνώσει» στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, για να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο σύντομη έγκριση του σχεδίου. Κι αυτό γιατί το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Ιουλίου είναι αρκετά περιορισμένο, με δεδομένο ότι από τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο θα πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, θα χρειαστεί μία σειρά κανονιστικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων, ώστε η παρέμβαση να τεθεί σε εφαρμογή.

Παροχή διευκρινίσεων στα κοινοτικά ερωτήματα

Από την ελληνική πλευρά εκφράζεται αισιοδοξία για την αίσια έκβαση των διαβουλεύσεων, αν και όπως επισημαίνεται βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας. Πάντως, ήδη η ελληνική πλευρά έχει παράσχει αρκετές διευκρινίσεις σε ερωτήματα που έχουν υποβάλει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στους οποίους μάλιστα έχει παρουσιασθεί αναλυτικά η ελληνική πρόταση, μέσω πολύωρης τηλεδιάσκεψης των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών.

Επίσης, όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το Insider.gr, η πρόταση έχει υποβληθεί γραπτώς από τα μέσα Μαΐου στην Κομισιόν, περιγράφοντας λεπτομερώς τη διπλή παρέμβαση στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά ρεύματος. Μάλιστα, παράλληλα με την επίσκεψη του υπουργού και της Γενικής Γραμματέως στις Βρυξέλλες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε δεύτερη τηλεσύσκεψη των δύο πλευρών, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τα ευρωπαϊκά στελέχη να θέτουν νέα ερωτήματα.

Η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι βασικός στόχος του ελληνικού σχεδίου είναι η μείωση του χονδρεμπορικού κόστους, με την ανάκτηση «στην πηγή» των υπερεσόδων που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα οποία οφείλονται στον συνδυασμό της ενεργειακής κρίσης με την «αρχιτεκτονική» του Target Model. Η ανάκτηση των υπερεσόδων (είτε «στην πηγή» όπως προβλέπει η ελληνική πρόταση είτε εκ των υστέρων μέσω φορολόγησης), περιλαμβάνεται ως δυνατότητα στην επικαιροποιημένη «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν, με τα προτεινόμενα μέτρα προς τις εθνικές κυβερνήσεις, για ελάφρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Τα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων των Βρυξελλών – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα

Κομισιόν: Πλαφόν στην τιμή αερίου μόνο αν κλείσει η ρωσική στρόφιγγα - Επιδότηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή

Ρεύμα: Εντός εβδομάδας το πρώτο «σήμα» της Κομισιόν για το πλαφόν στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider