ΙΟΒΕ: Υποχωρούν προσδοκίες και επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική βιομηχανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Υποχωρούν προσδοκίες και επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική βιομηχανία
Έντονη υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, με υποχώρηση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντοπίζει το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στην ελληνική βιομηχανία. 

Έντονη υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, με υποχώρηση προσδοκιών σε όλους τους τομείς και επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, εντοπίζει το ΙΟΒΕ στο μηνιαίο δελτίο εξελίξεων στην ελληνική βιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε ισχυρή εξασθένιση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 108,8 μον. τον Απρίλιο, από 117,1 μον. τον Μάρτιο.

Παρ’ αυτά, ενισχυμένα ήταν τα μεγάθη της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και των εξαγωγών.

Σημειώθηκε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 5,0% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, γεγονός που συνιστά ετήσια άνοδος 8,2% στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,6% στην ΕΕ.

Επιπλέον, συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 26,7% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, με το εμπορικό έλλειμμα να ανέρχεται πλέον στα 3,7 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Αγορά εργασίας

Για το ζήτημα της ανεργίας, το ΙΟΒΕ επισημαίνει την συνέχιση της μείωσης της ανεργίας και τον Φεβρουάριο (y-o-y), κυρίως από αύξηση της απασχόλησης.

Το μη εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 13,6% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους από το 16,7% τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Την ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων περιορίστηκε κατά 11,7%, στους 642,0 χιλ.

Η μείωση της ανεργίας ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ισχυρής ανόδου της απασχόλησης κατά 477,9 χιλ. άτομαΣε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο υποχώρησε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (13,9% τον Ιανουάριο του 2022).

Ενέργεια και Περιβάλλον

Όσον αφορά τις ενεργειακές τιμές, κατεγράφη άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο, κατά 27,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με τον ΙΟΒΕ να επισημαίνει πως παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Ο ΙΟΒΕ προειδοποιεί πως η εισαγωγή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (ΜΣΠΑ) και οι αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο προστασίας για τη διαρροή άνθρακα, στα πλαίσια της νέας δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Fit-for-55» για την μείωση των καθαρών εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030, σε σχέση με το επίπεδο του 1990, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική βιομηχανία.

Ως εκ τούτου, το ΙΟΒΕ έχει καταθέσει προτάσεις μέσω πρόσφατης ειδικής μελέτης για το μετριασμό των επιπτώσεων της δέσμης μέτρων «Fit-for-55», οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) αξιολόγηση του ΜΣΠΑ, και συμπληρωματική λειτουργία του με το σύστημα της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων,

β) κάλυψη του επιπλέον κόστους εκπομπών ΑτΘ και

γ) διατήρηση της αντιστάθμισης του κόστους έμμεσων εκπομπών, και άλλα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Ισχυρή επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης τον Απρίλιο στην Ελλάδα- Yποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

ΙΟΒΕ: Μικρή πτώση στο οικονομικό κλίμα για τον Μάρτιο - Καμπανάκι για την άνοδο των τιμών από τα νοικοκυριά

ΙΟΒΕ: Οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider