Ο Πάουελ επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed κατά μισή μονάδα Ιούνιο και Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Πάουελ επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed κατά μισή μονάδα Ιούνιο και Ιούλιο
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε πως η «απαλή προσγείωση» του πληθωρισμού μπορεί να μην είναι στον έλεγχο της Fed.

Την πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στο καλοκαίρι υπογράμμισε ο διοικητής της, Τζερόμ Πάουελ, «δείχνοντας» σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να «κόβει ταχύτητα» για τον Απρίλιο αλλά να παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 8,3%, οι αγορές ανησυχούν για το κατά πόσο η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα μπορούσε να περιορίσει την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και με τη Fed να καλείται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό χωρίς να αυξήσει τις πιθανότητες για ύφεση.

Μιλώντας την Πέμπτη σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Πάουελ υπογράμμισε τη θέληση της Fed να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό αλλά άφησε να εννοηθεί πως αυτή η δυνατότητα, χωρίς να αυξηθεί το ενδεχόμενο έναρξης ύφεσης της οικονομίας, μπορεί να βρίσκεται εκτός του ελέγχου της τράπεζας.

«Εάν η οικονομία συνεχίσει να πηγαίνει όπως αναμένουμε, τότε θα είναι σωστό να υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) μέσα στο καλοκαίρι τον Ιούλιο και τον Ιούλιο» σημείωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Σε ερώτηση για το εάν η Fed αποκλείει μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί στην τελευταία συνεδρίαση της FOMC, ο Πάουελ είπε πως «εξετάζουμε ενεργά αυτό το σενάριο».

Ωστόσο, στη συνέχεια πρόσθεσε πως «εάν τα δεδομένα κυμανθούν καλύτερα από αυτό που αναμένουμε, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λιγότερα, ενώ εάν κυμανθούν χειρότερα είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα».

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις για «απαλή προσγείωση» του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία και μείωση του με τρόπο όπου δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη, ο επικεφαλής της Fed είπε πως «το εάν θα πετύχουμε μια "απαλή προσγείωση" μπορεί να εξαρτηθεί από παράγοντες που εμείς δεν τους ελέγχουμε», με τον Πάουελ να «δείχνει» στις γεωπολιτικές εντάσεις -όπως αυτή του πολέμου στην Ουκρανία- και στα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

«Για εμάς, η "απαλή προσγείωση" είναι να θέσουμε τον πληθωρισμό και πάλι στο 2%, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή την αγορά εργασίας. Κι αυτό είναι κάτι που έχει μεγάλη προκλήσεις για να το επιτύχουμε αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλό 10 ημερών ο χρυσός, εν μέσω της ανησυχίας για την αύξηση των επιτοκίων

Πάουελ: Δεύτερη θητεία στο «τιμόνι» της Fed - Έγκριση της Γερουσίας με 80-19 ψήφους υπέρ

gazzetta
gazzetta reader insider insider