Νέες απώλειες για την τουρκική λίρα, καθώς οι κρατικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» αμερικανικά δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες για την τουρκική λίρα, καθώς οι κρατικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» αμερικανικά δολάρια
Από την αρχή του 2022 το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 13,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Απώλειες για 6η διαδοχική μέρα καταγράφει η τουρκική λίρα στην αγορά συναλλάγματος, καθώς οι κρατικές τράπεζες της χώρας πωλούν τα αποθέματα τους σε αμερικανικά δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η λίρα υποχώρησε 0,5% νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 15,3923 λίρες ανά 1 δολάρια.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, οι απώλειες της λίρας αγγίζουν το 4% ενώ από την αρχή του 2022 το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 13,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας έχουν προχωρήσει στην πώληση των αποθεματικών τους σε δολάρια ύψους 5 δισ. στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις, με στόχο την προστασία της λίρας από τον υψηλό πληθωρισμό και τις πιέσεις που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές από την αύξηση των επιτοκίων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε για τον Απρίλιο το 69,97% από 61,14% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 67,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουτιά για τη βρετανική λίρα μετά το «καμπανάκι» της BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider