ΕΕ: Κανένα κράτος δεν δέχεται τις πληρωμές σε ρούβλια - Θεωρείται δάνειο στην Ρωσία και παραβίαση των κυρώσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Κανένα κράτος δεν δέχεται τις πληρωμές σε ρούβλια - Θεωρείται δάνειο στην Ρωσία και παραβίαση των κυρώσεων
H προθεσμία για τις επόμενες πληρωμές αναμένεται να είναι η 20η Μαΐου, όπως δήλωσαν σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η προθεσμία για τις επόμενες πληρωμές αναμένεται να είναι η 20η Μαΐου, όπως δήλωσαν σύμφωνα με το Reuters την Πέμπτη ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση σε αυτό από όλα τα κράτη μέλη, είναι ότι κανένα δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει» σε ρούβλια, ανέφερε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει μια γενική εικόνα του πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές φυσικού αερίου με την Gazprombank.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμα ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί ότι οι πληρωμές σε ευρώ στη Ρωσία για φυσικό αέριο θα θεωρούνται ολοκληρωμένες από τη Μόσχα μόνο αφού μετατραπούν σε ρούβλια. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να ανοίξουν δεύτερο λογαριασμό και ότι μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου λογαριασμού, το ποσό σε ευρώ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών και της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και ότι η πληρωμή έχει ολοκληρωθεί όταν μετατραπεί σε ρούβλια», είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί δάνειο προς τη ρωσική κεντρική τράπεζα. «Πρόκειται για απολύτως σαφή παράκαμψη των κυρώσεων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυρώσεις: Το Ευρώ διολισθαίνει δυναμικά... και το ρούβλι ακριβαίνει επικίνδυνα

Η αυστριακή OMV και η ιταλική ENI ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

Αέριο: Ενισχύονται οι «γραμμές άμυνας» για ενδεχόμενο κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας

gazzetta
gazzetta reader insider insider