Ενέργεια: Στα επίπεδα του Απριλίου οι επιδοτήσεις και τον Μάιο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Στα επίπεδα του Απριλίου οι επιδοτήσεις και τον Μάιο
Κοντά στα 72 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, η ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος. Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στο φυσικό αέριο.

Στην τελική φάση βρίσκεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η οριστικοποίηση και των τελευταίων λεπτομερειών για το «δίχτυ προστασίας» που θα ελαφρύνει τους καταναλωτές και τον Μάιο, από τις ανατιμητικές πιέσεις στη χονδρική του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το «δίχτυ προστασίας» και τον επόμενο μήνα θα έχει τη φόρμουλα των επιδοτήσεων των λογαριασμών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εν αναμονή της επόμενης Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα τεθεί επί τάπητος η προοπτική πανευρωπαϊκής «απάντησης» στην ενεργειακή κρίση, με πιθανότερη παρέμβαση την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε περίπτωση που δεν ληφθεί σχετική απόφαση, τότε η Ελλάδα θα προχωρήσει από τον Ιούνιο σε μονομερή παρέμβαση στις χονδρεμπορικές αγορές, ώστε με την αποκλιμάκωσή τους να παρασυρθούν προς τα κάτω και οι τιμές λιανικής.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις του Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο, καθώς ότι οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι έως και χθες Τρίτη, 26 Απριλίου, η εγχώρια Αγορά Επόμενης Ημέρας κινείτο στα 249,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αποτελώντας μάλιστα την υψηλότερη στην Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι απομένουν λίγες ημέρες για να ολοκληρωθεί ο μήνας, και σε αυτές δεν αναμένονται σημαντικά «σκαμπανεβάσματα» στην αγορά, η τιμή χονδρικής αναμένεται να «κλείσει» σε αυτά τα επίπεδα τον Απρίλιο. Κάτι που σημαίνει πως δεν θα έχει σημαντική διαφοροποίηση συγκριτικά με τον Μάρτιο, όταν διαμορφώθηκε στα 272,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Αυτό σημαίνει πως τα ποσά ενίσχυσης θα διατηρηθούν σε παρόμοιο ύψος με τον Απρίλιο, δηλαδή στους οικιακούς πελάτες κοντά στα 72 ευρώ, για 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Κατʼ αναλογία, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
θα κινηθεί και πάλι στα 87 ευρώ.

Ίδια θα παραμείνει επίσης και η «φόρμουλα» της επιδότησης, δηλαδή θα καλύψει όλες ανεξαιρέτως τις κύριες κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή προμηθευτή. Όσον αφορά τους επαγγελματίες, αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα των 130 ευρώ/ΜWh η μοναδιαία επιδότηση, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διατηρηθεί και το πρόσθετο ποσό ενίσχυσης (100 ευρώ/MWh) για επιχειρήσεις όπως αρτοποιεία, εμπορικά, εστιατόρια και γραφεία.

Τον Μάιο θα συνεχιστεί όμως και η επιδότηση στο φυσικό αέριο, τόσο σε οικιακούς καταναλωτές όσο και σε επιχειρήσεις, με ανάλογου ύψους ενισχύσεις με τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά, τον προηγούμενο μήνα η επιδότηση ανήλθε σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, για το σύνολο των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider