ΔΝΤ: Η Βρετανία αντιμετωπίζει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ από τις G7

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Η Βρετανία αντιμετωπίζει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ από τις G7
Καμιά άλλη χώρα από τους G7  δεν γνώρισε τέτοια μείωση στις προοπτικές της κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Το 2023, η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί πιο αργά από τις υπόλοιπες, ακριβώς πίσω από τη Γαλλία.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ από όλες τις προηγμένες οικονομίες για τα επόμενα δύο χρόνια, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη.

Το ταμείο είπε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι περίπου 1% συρρικνωμένη τόσο το 2022 όσο και το 2023 σε σχέση με ό,τι προέβλεπε τον Ιανουάριο. Ως αιτίες ανέδειξε την κρίση με την υποβάθμιση του κόστους ζωής και την επιβράδυνση των επενδύσεων καθώς τα επιτόκια αυξάνονται για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές καταναλωτή.

Καμιά άλλη χώρα από τους G7 δεν γνώρισε τέτοια μείωση στις προοπτικές της κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Το 2023, η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί πιο αργά από τις υπόλοιπες, ακριβώς πίσω από τη Γαλλία.

Οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθούν κατά 7,4% φέτος και κατά επιπλέον 5,3% το 2023, ανέφερε το ΔΝΤ στη έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κάτω του 3% για κάθε άλλη σημαντική προηγμένη οικονομία το επόμενο έτος.

Οι προβλέψεις υπογραμμίζουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν η Τράπεζα της Αγγλίας και το Υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν μεταξύ της ανάπτυξης και της άνοδος των τιμών, πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι οι άλλες οικονομίες.

Συμπίεση βιοτικού επιπέδου

Η Βρετανία μόλις που κατάφερε να ανακτήσει την παραγωγή που χάθηκε από την πανδημία, αλλά τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τώρα την πιο απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου τους από τη δεκαετία του 1950, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά τους μισθούς και οι προσωπικοί φόροι αυξάνονται.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα προβλήματα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες που αύξησαν το κόστος ζωής προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η σύγκρουση έχει βαθύνει την κρίση σε όλο τον κόσμο.

Το ΔΝΤ δεν εξηγεί γιατί η χώρα αντιμετωπίζει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ, αλλά οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι είναι μια ανοιχτή οικονομία που είναι πολύ εκτεθειμένη στις τιμές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Το ΔΝΤ προσθέτει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποβαθμίστηκε επειδή «η κατανάλωση προβλέπεται να είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο καθώς ο πληθωρισμός διαβρώνει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, ενώ οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να μειώσουν τις επενδύσεις».

Η ανάπτυξη μειώνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα φέτος στο 3,7% και κατά 1,1 μονάδα το επόμενο έτος στο 1,2%. Αν εξαιρεθεί η πανδημία, αυτό θα είναι το χειρότερο έτος για την ανάπτυξη από την ύφεση του 2009.

Ο πληθωρισμός φέτος δεν θα είναι τόσο αυξημένος όσο το 7,7% που παρατηρείται στις ΗΠΑ, αλλά οι τιμές καταναλωτή υποχωρούν απότομα στην Αμερική το 2023, ενώ παραμένουν υψηλές στην Μεγάλη Βρετανία

Το ΔΝΤ επιπλέον αναφέρει ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών της Βρετανίας λόγω των ελλείψεων θέσεων εργασίας και των αναντιστοιχιών στις δεξιότητες είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο.

Προέτρεψε τις προηγμένες κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική και προειδοποίησε ότι η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουν τις οικονομίες τους σε σχέση με πριν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Το 98% των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση του ενεργειακού κόστους

ΔΝΤ για Ελλάδα: Πίεση σε ΑΕΠ και ακρίβεια λόγω Ουκρανίας, καμπανάκι για εξωτερικό «άνοιγμα» – Υψηλή παγκόσμια αβεβαιότητα

Βρετανία: Αύξηση 73% στις κενές θέσεις εργασίας για το City του Λονδίνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider