Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στη Βρετανία
Στο 7% ανήλθε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια.

Στο 7% ανήλθε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 30 χρόνια, ενώ σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,1%.

Και τα δύο μεγέθη ξεπέρασαν τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση οικονομολόγων του Reuters, οι οποίοι είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση 6,7% και μηνιαία άνοδο 0,7%. Εξάλλου, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας, τον Απρίλιο αναμένεται μεγαλύτερος πληθωρισμός.

Η ετήσια αύξηση 7% του δείκτη αποτελεί ιστορικό υψηλό, από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων τον Μάρτιο του 1992, ενώ ξεπέρασε το 6,2% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, πρόκειται για τον έκτο διαδοχικό μήνα, όπου ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής ONS, η επιτάχυνση του πληθωρισμού αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές των υγρών καυσίμων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 44% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της αύξησης του πετρελαίου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι τιμές των τροφίμων, των ρούχων, των μεταφορών, των εστιατορίων και των ξενοδοχείων επίσης αυξήθηκαν.

Ο δομικός δείκτης, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενισχύθηκε στο 5,7% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, από το 5,2% τον Φεβρουάριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής, ενισχύοντας το κόστος δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% στο 0,75%. Αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση τον Μάιο, προβλέποντας πως ο πληθωρισμός τον Απρίλιο θα φτάσει στο 8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider