Γ. Θωμάς: Η φορολογία δεν πρόκειται να μειωθεί

Newsroom
Μοιράσου το
Γ. Θωμάς: Η φορολογία δεν πρόκειται να μειωθεί
Σταθερότητα, ακόμη και άνοδο της φορολογίας μακροπρόθεσμα προέβλεψε ο Γεράσιμος Θωμάς, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σταθερότητα, ακόμη και άνοδο της φορολογίας μακροπρόθεσμα προέβλεψε ο Γεράσιμος Θωμάς, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκτίμησε ότι η φορολογία δεν πρόκειται να μειωθεί, καθώς τα κράτη προσπαθούν να βρουν καινούργιες φορολογικές πηγές.

«Πρέπει να φύγουμε από την προοπτική ότι μακροπρόθεσμα όλοι οι φόροι θα μειώνονται. Αυτό θα είναι δύσκολο με τις δαπάνες που έχουμε», εξήγησε ο κ. Θωμάς, προτείνοντας στο εξής να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πώς οι φόροι θα είναι πιο δίκαιοι. «Κοιτώντας 10 χρόνια μπροστά περνάμε από τη δίκαιη φορολογία σε εθνικό επίπεδο στη δίκαιη φορολογία σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι η Ευρώπη είναι σε διαφορετικό σημείο από την Αμερική και την Κίνα, λόγω της υψηλής φορολογίας εισοδήματος, εργατικού κόστους και κατανάλωσης που επικρατούν στο ευρωπαϊκό έδαφος. «Η Ευρώπη έχει συμφέρον να στραφεί σε άλλους φόρους. Δεν μπορεί να ανεβάσει άλλο τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος», ήταν η αποστροφή του, επισημαίνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης της συμφωνίας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα υπόκεινται σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλο τον κόσμο. Επίσης, προανήγγειλε μικρότερη φορολογία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Athens Voice, Ανδρέα Ζαμπούκα, για τους φορολογικούς παραδείσους, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι η συμφωνία του ΟΟΣΑ κλείνει τις πόρτες σε πολλούς από αυτούς, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη μείωσή τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.