Σταϊκούρας: Επέκταση του ΣυνΕργασία για Απρίλιο και Μάιο – Αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Επέκταση του ΣυνΕργασία για Απρίλιο και Μάιο – Αρχίζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων
Τι θα τροφοδοτήσει τα 2 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Και σκέψη για μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα. Έως αύριο ανοίγουν οι φορολογικές δηλώσεις.

Το πως θα διατεθούν τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ δαπανών που θα προβλέπει ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός περιέγραψε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, αναφερόμενος και σε παράταση κατά 2 μήνες του προγράμματος ΣυνΕργασία.

Ο ΥΠΟΙΚ επίσης ανήγγειλε πως εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων με την έναρξη των πληρωμών φόρου από τον Ιούλιο. Επίσης, επισήμανε πως εντός του Απριλίου θα πληρωθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας για την κατάθεση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. την οποία είχε προαναγγείλει νωρίτερα σε άλλη τοποθέτησή του) διευκρίνισε πως η επιπλέον αυτή δαπάνη δεν θα οδηγήσει σε ανάλογη/ισόποση άνοδο του ελλείμματος. Εξηγώντας έτσι πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι και ανάλογα με την πορεία των εσόδων.

Για το που θα διατεθεί το ποσό, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως ένα μέρος των 2 δισ. ευρώ θα καλύψει τη δαπάνη για μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως το επίδομα των 200 ευρώ σε συνταξιούχους. Επίσης θα τροφοδοτήσει την παράταση μέτρων όπως του προγράμματος ΣυνΕργασία για 2 ακόμη μήνες, δηλαδή για τον Απρίλιο και για τον Μάιο. Επίσης, στο τραπέζι είναι και η επέκταση για όλο το 2022 του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές (250 εκατ ευρώ κόστος).

Για τη σκέψη μείωσης του ΦΠΑ σε τρόφιμα (σ.σ. που προανήγγελλε χθες ο Πρωθυπουργός), επισήμανε και πάλι πως μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και της κρίσης. Και περιέγραψε τις ανάγκες που υπάρχουν για συγκρατημένες δημοσιονομικά κινήσεις, αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης που θα λάβει χώρα στην ΕΕ για τα δημοσιονομικά περιθώρια του 2022 και των επόμενων ετών. Επισημαίνοντας και πάλι την ανάγκη για κοινή πρωτοβουλία της ΕΕ.

Μίλησε και για την αλλαγή προτεραιοτήτων λόγω της κρίσης υπέρ των επιδοτήσεων, στις οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση έναντι της μείωσης φόρων. Απέρριψε σενάριο για αύξηση των δόσεων προς την εφορία, τουλάχιστο στην παρούσα φάση.

Για το ΑΕΠ του 2022 και για τους νέους στόχους που θα εισαχθούν στον νέο Προϋπολογισμό του 2022 τον Απρίλιο (Πρόγραμμα Σταθερότητας), είπε πως θα είναι πιο χαμηλό το ΑΕΠ από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά και πιο υψηλός ο πληθωρισμός. Πρόσθεσε όμως πως τα σενάρια θα τα «τρέχουν» σε εθνικό επίπεδο αλλά και ανά την ΕΕ και τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, εκτίμησε πως προς το παρόν δεν φαίνεται κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider