Σταϊκούρας: Την άλλη εβδομάδα έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός αξίας 2 δισ. ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Την άλλη εβδομάδα έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός αξίας 2 δισ. ευρώ
Από τι θα κριθούν οι αποφάσεις για μείωση ΦΠΑ. Τον Μάιο οι αποφάσεις της ΕΕ για το δημοσιονομικό πλαίσιο του 2023.  

Την κατάθεση στη Βουλή Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, με αύξηση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ, προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκουρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα θα αυξηθούν και οι δαπάνες κατά 2 δισ. αλλά ότι «θα είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον», τις οποίες, διευκρίνισε, δεν έχουμε ακόμη επεξεργασθεί και θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πιο υψηλά από το μέσο όρο της ΕΕ, γι' αυτό και δεν μπορεί η άνοδος των δαπανών που τώρα προωθείται να είναι μεγαλύτερη από τα 2 δισ. ευρώ. Εξήγησε, επίσης ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί άσχημα και στις αγορές και επανέλαβε πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 40 δισ. ευρώ.

Για τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, που ανάφερε χθες ο πρωθυπουργός, είπε πως με τον συνδυασμό μέτρων που τώρα εφαρμόζεται θα συνεχίσει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα. Η επιβολή του μέτρου εξαρτάται από την πορεία της κρίσης, των εσόδων, τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα (Πρόγραμμα Σταθερότητας), αλλά και από το πως δεν θα χαθεί μία μείωση ΦΠΑ στην αλυσίδα παραγωγής, κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τον Μάιο θα φανεί πως θα διαμορφωθεί το δημοσιονομικό τοπίο του 2023 ανά την ΕΕ, αλλά πρόσθεσε πως η χώρα λόγω χρέους θα πρέπει να έχει ως στόχο την επιστροφή σε πλεονάσματα, αφού όμως ξεπεραστούν και οι νέες προκλήσεις. Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη τροφοδότηση των μέτρων στήριξης, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι από τα έσοδά του και το εύρος της κρίσης θα φανεί αν θα πρέπει να συνδράμει και το κράτος στο κόστος των μέτρων που καλύπτει.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας που συζητούνται.

Τέλος, για την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και για την δυστοκία που μεταφέρουν οι τράπεζες στο σκέλος των δανείων λόγω του πολέμου, ανέφερε πως υπήρχε ενδιαφέρον που εξακολουθεί να είναι σημαντικό. Υπάρχει μία παράμετρος αβεβαιότητας που προσμετράται, είπε, αλλά τα σημάδια στην αγορά από τις συμφωνίες που προχωρούν δείχνουν πως υπάρχει ανθεκτικότητα, κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα δοθεί το «επίδομα ακρίβειας» έως τις 21 Απριλίου - Οι δικαιούχοι

Οικονόμου: «Όλα ανοιχτά» για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Μπαράζ 170.000 ελέγχων, ερευνών και διασταυρώσεων από τους «ράμπο» της ΑΑΔΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider