Με ρούβλι θέλει να επαναγοράσει ευρωομόλογα που λήγουν η Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ρούβλι θέλει να επαναγοράσει ευρωομόλογα που λήγουν η Μόσχα
Δεν έχει γίνει σαφές εάν το ποσό που θα αγοράσει η κυβέρνηση είναι περιορισμένο ή τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν θα διαθέσουν σε προσφορά τα ομόλογά τους.

Ομόλογα σε δολάριο, τα οποία λήγουν την επόμενη εβδομάδα, προτίθεται να επαναγοράσει σε ρούβλι η Μόσχα.

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται αναλυτές, αυτή η κίνηση από τους Ρώσους έχει ως στόχο μια win-win έκβαση: Και οι κάτοχοι των τίτλων ύψους 2 δισ. δολάρια θα πάρουν τα χρήματα τους, και θα μειωθεί το βάρος της αποπληρωμής του ρωσικού χρέους σε «σκληρό» νόμισμα.

Η προσφορά του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας για τα ευρωομόλογα που λήγουν στις 4 Απριλίου, που είναι και η μεγαλύτερη πληρωμή χρέους της Ρωσίας για φέτος, έρχεται ως απάντηση στις κινήσεις της Δύσης να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της χώρας για την εισβολή της στην Ουκρανία και να «παγώσει» τη διεθνή χρηματοδότηση της.

Το Κρεμλίνο διατείνεται ότι τα δυτικά μέτρα συνιστούν «οικονομικό πόλεμο», και σε απάντηση τους, εισήγαγε αντίμετρα και απαίτησε από τις ξένες εταιρείες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια και όχι σε δολάρια ή ευρώ.

Τα περί ου ο λόγος ομόλογα, με έτος έκδοσης το 2012, θα αγοράζονται σε τιμή ίση με το 100% της ονομαστικής τους αξίας, ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου. Η επαναγορά των ομολόγων θα μειώσει το συνολικό μέγεθος των ομολόγων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όταν λήξουν στις 4 Απριλίου.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει σαφές εάν το ποσό που θα αγοράσει η κυβέρνηση είναι περιορισμένο ή τι θα συμβεί στην περίπτωση που οι πιστωτές δεν θα διαθέσουν σε προσφορά τα ομόλογά τους.

Οι όροι του ομολόγου ορίζουν ότι η αποπληρωμή πρέπει να γίνει σε δολάρια. Η αποπληρωμή τους σε ρούβλια ενδέχεται να αυξήσει ξανά την προοπτική της πρώτης χρεοκοπίας της Ρωσίας σε έναν αιώνα.

Αναλυτές και επενδυτές ανέφεραν στο Reuters ότι η κίνηση σχεδιάζεται πιθανότατα για να βοηθήσει τους Ρώσους κατόχους ομολόγων που αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη λήψη πληρωμών σε δολάρια.

Το ομόλογο έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών και δεν προβλέπει πληρωμές σε άλλα νομίσματα, αναφέρει η JPMorgan.

Σύμφωνα με την Refinitiv, σημαντικοί διαχειριστές assets όπως οι Brandywine, Axa, Morgan Stanley, BlackRock ήταν μέχρι πρόσφατα μεταξύ των κατόχων του ομολόγου που λήγει στις 4 Απριλίου.

Επιμέλεια: Κώστας Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Απρίλιος «ανοίγει» νέο κύκλο αντιπαράθεσης για τις πληρωμές σε ρούβλια

Η Ρωσία επιμένει για την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια, «κοιτώντας» προς την Ασία

Γιατί η Ρωσία ζήτησε να πληρώνεται σε ρούβλια, τρελάθηκαν ή συμβαίνει κάτι άλλο;

gazzetta
gazzetta reader insider insider