Σνάμπελ (ΕΚΤ): Η ενεργειακή μετάβαση θα διατηρήσει τις υψηλές τιμές - Ο ρόλος του «πρασινο-πληθωρισμού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Η ενεργειακή μετάβαση θα διατηρήσει τις υψηλές τιμές - Ο ρόλος του «πρασινο-πληθωρισμού»
green funds
Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για ένα τρίπτυχο προκλήσεων για τα δημοσιονομικά της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση.

Την ώρα που το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωση ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ισαμπέλ Σνάμπελ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογραμμίζει πως η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί λόγω της ενεργειακής μετάβασης που προωθεί η ΕΕ.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ πως οι αυξημένες τιμές (για τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 5,9%, ιστορικό υψηλό) θα συνεχίζουν την άνοδο τους καθώς η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί μια μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις που είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα σοκ στην προσφορά, τάση που συνήθως οδηγεί στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η κ. Σνάμπελ μίλησε για ένα τρίπτυχο των νέων προκλήσεων για τα δημοσιονομικά της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση.

  • Τον πληθωρισμό της κλιματικής αλλαγής (climateflation), καθώς η αύξηση των τιμών τροφίμων που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές οφείλεται στις απότομες αλλαγές της κλιματικής αλλαγής, με φαινόμενα όπως ξηρασία και πλημμύρες που δεν υπήρχαν τόσο έντονα στο παρελθόν.
  • Τον πληθωρισμό των ορυκτών καυσίμων (fossilflation), με το 50% της αύξησης του πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να οφείλεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
  • Τον πράσινο πληθωρισμό (greenflation), καθώς την ώρα που πολλές εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στη λειτουργία τους, χρειάζονται μεγάλες ποσότητες μετάλλων όπως το λίθιο, ο χαλκός και το κοβάλτιο, ιδιαίτερα για τη μεταβατική περίοδο που βρισκόμαστε τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Στο 5,9% ο πληθωρισμός του Φεβρουάριου, με άνοδο 32% στην ενέργεια

Λαγκάρντ: Δεν θα βιαστούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια - Οποιαδήποτε κίνηση θα είναι σταδιακή

gazzetta
gazzetta reader insider insider