Η ΕΕ ετοιμάζει ομόλογο-μαμούθ που θα χρηματοδοτήσει άμυνα και ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΕ ετοιμάζει ομόλογο-μαμούθ που θα χρηματοδοτήσει άμυνα και ενέργεια
Για μια τεράστια από κοινού έκδοση ομολόγου θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Προς μια τεράστια από κοινού έκδοση ομολόγου θα κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Η πρόταση ενδέχεται να παρουσιαστεί αφού οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, που ξεκινά την Πέμπτη. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για της έκδοσης και το μέγεθος του ποσού που θα σηκώσουν από τις αγορές.

Η έκτακτη κίνηση έρχεται μόλις ένα χρόνο αφότου η ΕΕ δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισ. ευρώ που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα, το μπλοκ αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή του υποδομή μετά τη ρωσική επίθεση στα ουκρανικά εδάφη.

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε νέα ζητήματα τα οποία αυτή η κρίση θέτει ενώπιόν μας», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ σε ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Επιπλέον ανέφερε ότι αναμένεται οι ηγέτες των 27 να δώσουν πολιτικές κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ, την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις περιοχές, σύμφωνα με αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider