Οι ΗΠΑ ψηφίζουν την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία - Δεν υπάρχει απόφαση λέει ο Λευκός Οίκος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ ψηφίζουν την απαγόρευση εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία - Δεν υπάρχει απόφαση λέει ο Λευκός Οίκος
σημαία των ΗΠΑ
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει επίσης την αναστολή ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Τελευταία ενημέρωση 22:33

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να ψηφίσει το συντομότερο αύριο Τρίτη έναν νόμο με στόχο την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών ενεργειακών προϊόντων και την αναστολή ομαλών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters ένας κοινοβουλευτικός σύμβουλος.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το ρωσικό εμπάργκο.

Το κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται να δοθεί αργότερα σήμερα είπε η πηγή. Μια ομάδα βουλευτών ανέφερε σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «συμφώνησαν σε μια νομοθετική πορεία προς τα εμπρός για την απαγόρευση της εισαγωγής ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία».

Ο νόμος θα δώσει επίσης στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την εξουσία να αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και θα δώσει την δυνατότητα στην Κάθριν Τάι, επικεφαλής του γραφείου της Εμπορικής Εκπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), να επιδιώξει την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Η λήψη αυτών των μέτρων θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν ότι ο πόλεμος του είναι απαράδεκτος και οι ΗΠΑ στέκονται ακλόνητα στο πλευρό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους βουλευτές, ειδικοί σε θέματα εμπορίου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απόφαση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Η ίδια είπε το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, τονίζοντας: «Έχουμε διάφορες δυνατότητες», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα καθώς αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως η Γερμανία ειδικότερα αντιτίθεται σε οποιοδήποτε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται πολύ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν λίγο ρωσικό αργό.

Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδιδε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει εάν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ χωρίς τη συμμετοχή των συμμάχων της στην Ευρώπη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν αναζητά δρόμο για να τερματίσει την εξάρτηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο, περιορίζοντας τις ανάγκες εισαγωγών κατά σχεδόν 80% το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση χωρίς τους συμμάχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider