Bloomberg: Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά σχεδόν 80% φέτος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΕ σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά σχεδόν 80% φέτος
Δρόμο για να τερματίσει την εξάρτηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο, περιορίζοντας τις ανάγκες εισαγωγών κατά σχεδόν 80% το 2022, αναζητά η Κομισιόν.

Δρόμο για να τερματίσει την εξάρτηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο, περιορίζοντας τις ανάγκες εισαγωγών κατά σχεδόν 80% το 2022, αναζητά η Κομισιόν, σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δύο αξιωματούχους.

Το σχέδιο, που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τρίτη, θα προτείνει βήματα όπως η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης από φέτος, είπε ένας από τους αξιωματούχους. Παράλληλα, το σχέδιο στοχεύει στην ανεξαρτησία από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων πολύ πριν από το 2030 -- νωρίτερα από προηγούμενες προβλέψεις.

Η Επιτροπή αναμένεται να αναφέρει ότι η επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας, της σαρωτικής στρατηγικής του μπλοκ με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα θωρακίσει την οικονομία από αυξήσεις τιμών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι προτάσεις ενδέχεται να αλλάξουν πριν εγκριθούν.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα, ακόμη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού. Εξάλλου, η Κομισιόν θα συστήσει στα κράτη μέλη να αρχίσουν να εργάζονται τώρα για την πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον επόμενο χειμώνα.

Ωστόσο, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο, θα χρειαστεί δράση από όλα τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία εμφανίζονται διστακτικά. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε «ουσιαστικής σημασίας» τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να σταματήσει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μία νυκτί, ωστόσο ότι οι χώρες πρέπει να κινηθούν γρήγορα μαζί για να κοιτάξουν πέρα από τη Ρωσία.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον φαίνεται επιμένει στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Έρχεται και τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση χωρίς τους συμμάχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider