Πάουελ: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί το ουκρανικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί το ουκρανικό
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι εικασίες για αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έχουν εξασθενίσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιμένει στην αύξηση των επιτοκίων ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δηλώνοντας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει στην εν λόγω κίνηση μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασής της στις 16 Μαρτίου, παρά τις αβεβαιότητες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος-στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνάντησή μας αργότερα αυτόν τον μήνα», είπε ο Πάουελ, σε δηλώσεις του που προετοιμάστηκαν για την χρηματοοικονομική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις παρατηρήσεις του, σύμφωνα με το Marketwatch, ο Πάουελ δεν σχολίασε το εύρος της προγραμματισμένης αύξησης των επιτοκίων.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι εικασίες για αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έχουν εξασθενίσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Fed αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχει κολλήσει σχεδόν στο μηδέν από τότε που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στις αρχές του 2022 για να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει την καταιγίδα. Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται, οι κεντρικές τράπεζες θέλουν - ως πρώτη σειρά εργασιών - να φτάσουν τα επιτόκια πιο κοντά στο «ουδέτερο» ή γύρω στο 2,5%, με τακτικά και τακτικά βήματα.

Ο Πάουελ είπε ότι η Fed θα πρέπει να είναι «ευκίνητη» στην εκτέλεση της νομισματικής της πολιτικής.

Η Fed έχει ένα δεύτερο εργαλείο για να «ηρεμήσει» την οικονομία – συρρικνώνοντας το μέγεθος του ισολογισμού της 9 τρισ. δολαρίων.

Ο Πάουελ δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για αυτό το εργαλείο, λέγοντας ότι θα μπει σε εφαρμογή «αφού ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων».

Πληθωρισμός

Στην έτοιμη κατάθεσή του, ο Πάουελ είπε ότι η Fed συνεχίζει να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του έτους.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα είναι προσεκτική στους κινδύνους ότι το επενδυτικό κοινό θα περιμένει υψηλότερο πληθωρισμό και ότι οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν λόγω ορισμένων παραγόντων.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία πολιτικής μας όπως αρμόζει για να αποτρέψουμε την παγίωση υψηλότερου πληθωρισμού προωθώντας παράλληλα μια βιώσιμη επέκταση και μια ισχυρή αγορά εργασίας», δήλωσε ο Πάουελ.

Ουκρανία

Ο Πάουελ είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να μπει σε άγνωστους ατραπούς από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δρακόντειες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία.

«Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία της εισβολής στην Ουκρανία, του συνεχιζόμενου πολέμου, των κυρώσεων και των γεγονότων που θα ακολουθήσουν, παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», είπε ο Πάουελ.

Ο Πάουελ είπε ότι η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον είχε οδηγήσει σε κάποια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά πρόσθεσε ότι «η επιβράδυνση φαίνεται να ήταν σύντομη», καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί απότομα από τα μέσα Ιανουαρίου.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider