Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με έκθεση στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με έκθεση στη Ρωσία
Μεταξύ των επιχειρήσεων, βρίσκεται η Coca Cola HBC, που απασχολεί 7.000 άτομα στη ρωσική αγορά.

Στο πεδίο του οικονομικού πολέμου, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρίσκεται στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες και ώρες καθώς οι χώρες της Δύσης ανακοινώνουν σημαντικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ανταπαντά με οικονομικά αντίποινα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Reuters πραγματοποίησε μια αποτίμηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με «άνοιγμα» στην αγορά της Ρωσίας. Μεταξύ των επιχειρήσεων, βρίσκεται η Coca Cola HBC, που απασχολεί 7.000 άτομα στη χώρα.

Aercap

Η μεγαλύτερη εταιρεία leasing αεροσκαφών στον κόσμο έχει σημαντική έκθεση στη Ρωσία και στην Ουκρανία, όπου μισθώσει 152 αεροπλάνα, ενώ είχε ανακοινώσει πως στο τέλος του 2021 το 5% του συνολικού στόλου αεροσκαφών που μισθώνει ήταν στη Ρωσία.

ΒASF

Η γερμανική εταιρεία χημικών ήταν ένας από τους βασικός χρηματοδότες του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μέσω της θυγατρικής της Wintershall Dea. Ακόμα, η BAS έχει το 1% του συνολικού όγκου των πωλήσεων της στη Ρωσία.

Maire Tecnimont

Η ιταλική εταιρεία μηχανικών υπηρεσιών και συστημάτων έχει έκθεση 1,68 δισ. δολαρίων στην Ρωσία, το 17% του συνολικού χαρτοφυλακίου της παγκοσμίως

Danone

Η γαλλική εταιρεία γαλακτομικών κατέχει τη ρωσική μάρκα Prostokvanhino και λαμβάνει το 6% των παγκόσμιων πωλήσεων της από τη Ρωσία.

Generali η μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλίσεων της Ιταλίας έχει μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ρωσικής Ingosstrakh.

Metro

Η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ απασχολεί 10.000 υπαλλήλους στη Ρωσία, έχοντας 2,5 εκατ. πελάτες ενώ παράλληλα λειτουργεί και 26 καταστήματα στην Ουκρανία.

Nestle

Η εταιρεία τροφίμων με έδρα τη Σουηδία έχει 6 εργοστάσια στη Ρωσία και για το 2020 είχε καταγράψει 1,7 δισ. δολάρια σε πωλήσεις στη ρωσική αγορά.

Renault

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αποκομίζει το 8% των συνολικών κερδών από την δραστηριότητα της παγκοσμίως, σύμφωνα με την Citibank. Ακόμα, κατέχει το 69% της Avtovaz, που παράγει τα οχήματα της Lada.

Volkswagen

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δύο εργοστάσια και περίπου 4.000 υπαλλήλους στη Ρωσία. Για το 2021 κατασκεύασε σε αυτά 170.000 οχήματα, μέγεθος μικρό συγκριτικά με τις 8,9 εκατ. πωλήσεις οχημάτων που κατέγραψε παγκοσμίως το περασμένο έτος.

Nokian Tyres

Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής ελαστικών απασχολεί 1.600 άτομα στη Ρωσία, με το 80% των προϊόντων να κατασκευάζεται εκεί. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, η εταιρεία ανακοίνωσε πως μεταφέρει μέρος των δραστηριοτήτων της από τη Ρωσία στη Φινλανδία.

Rolls Royce

Η βρετανική εταιρεία έχει το 20% των συνολικού τιτανίου, που χρησιμοποιείται στην κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών, να έρχεται από τη Ρωσία αλλά μόλις το 2% των συνολικών εσόδων της έρχεται από την εν λόγω αγορά.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή των ενεργειακών επιχειρήσεων στη ρωσική αγορά.

OMV

Η αυστριακή ενεργειακή ήταν ένας από τους 5 βασικούς χρηματοδότες του Nord Stream 2, και έχει το 24,99% των μετοχών στο οικόπεδο φυσικού αερίου Juschno-Russkoje.

Shell

Ο ενεργειακός κολοσσός έχει το 27,5% του ποσοστού στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhali, που παράγει 10,9 τόνους αερίου ετησίως και λειτουργείται από την Gazprom

Total Energiew

Ο γαλλικός όμιλος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Ρωσία, με μερίδιο 19,4% στη Novater, 20% στο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal και 10% στον αγωγό Arctic LNG 2.

Uniper

Η γερμανική ενεργειακή έχει έκθεση 1 δισ. δολαρίων στον Nord Stream 2, όπως και 5 εργοστάσια που παράγουν το 5% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ρωσίας. Ακόμα, διαθέτει 12 εργοστάσια και απασχολεί 7.000 υπαλλήλους στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουδετερότητα τέλος - Και η Ελβετία στον «χορό» των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider