«Μετάλλαξη» του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, τι κρύβουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Γιάννης Αγγέλης
Μοιράσου το
«Μετάλλαξη» του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, τι κρύβουν οι κεντρικοί τραπεζίτες
Ο πληθωρισμός «ευρείας βάσης» κυριαρχεί πλέον σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη (Γερμανία), αλλάζοντας το πλαίσιο του κινδύνου. Περιορίζονται τα περιθώρια «ελιγμών» από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Ένα χρόνο πριν από σήμερα, τον Φεβρουάριο του 2021 ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Κεντρικής Τράπεζας της Μ. Βρετανίας, Andrew Haldane, στο πλαίσιο δημόσιας τοποθέτησής του είχε υποστηρίξει πως «οι πολίτες έχουν δίκιο να προειδοποιούν για τους κινδύνους από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών που ενεργούν πολύ συντηρητικά με αυστηρή νομισματική πολιτική. Αλλά για μένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή την στιγμή είναι ο εφησυχασμός της κεντρικής τράπεζας που επιτρέπει στην πληθωριστική "μεγάλη γάτα" (σ.σ. την τίγρη) να ξεφύγει από το κλουβί της…».

Ένα χρόνο μετά και αφού για κάμποσο καιρό οι Κεντρικοί Τραπεζίτες αρνήθηκαν την ύπαρξη του κινδύνου με το ιδεολόγημα της «προσωρινότητας» των πληθωριστικών πιέσεων, έχουν υποχρεωθεί να κινηθούν άρον άρον στην βίαιη κατεύθυνση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής βάζοντας στην άκρη τα περί προσωρινότητας, με τον ΔΤΚ στις ΗΠΑ να έχει ξεπεράσει το 7%.

Ακόμα και τώρα όμως τα επιτελεία των κεντρικών τραπεζών παρά την εγκατάλειψη του προσχήματος της προσωρινότητας, επιμένουν να αναφέρονται σε περιορισμένους παράγοντες τροφοδοσίας του πληθωρισμού όπως η ενεργειακή κρίση και τα μεγάλα κενά στις τροφοδοτικές αλυσίδες.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Institute of International Finance, του οποίου την εγκυρότητα δεν αμφισβητούν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ξεπεράσει το επίπεδο αυτό και έχει αποκτήσει ευρεία βάση πολύ πέραν των δύο παραγόντων που προαναφέρθηκαν.

Στην εισαγωγή των συμπερασμάτων το IIF παραδέχεται ότι πέραν «των διαταραχών του εφοδιασμού και των αυξημένων τιμών της ενέργειας, ειδικά λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ευρώπη» στην τροφοδοσία του πληθωρισμού παίζουν ισχυρό ρόλο, «τα δημοσιονομικά κίνητρα και ο βαθμός νομισματικής προσαρμογής κατά τη διάρκεια του σοκ COVID που ήταν επίσης άνευ προηγουμένου…», για να καταλήξει ότι ο πληθωρισμός με ευρύτερη βάση, που βασίζεται στη ζήτηση σηκώνει επίσης κεφάλι.

Όπως σημειώνεται στην έρευνα «την περασμένη εβδομάδα εισαγάγαμε νέους δείκτες γενίκευσης, οι οποίοι μετρούν πόσο ευρεία (σ.σ. ευρεία ως προς το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών) είναι η άνοδος του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών. Η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχει πολύ ευρεία βάση σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία.

Αν και αυτό δεν εξετάζει πόσο επίμονος θα είναι ο υψηλός πληθωρισμός, αποκλίνει από τις σχετικές μεταβολές των τιμών προς όφελος του ευρύτερου πληθωρισμού που καθοδηγείται από τη ζήτηση.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης φαίνεται επίσης γενικευμένος.

Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γερμανικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν μια ευρεία άνοδο του πληθωρισμού. Υπάρχουν σχετικά λίγες ενδείξεις υπερθέρμανσης του πληθωρισμού ευρείας βάσης πέρα ​​από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ…».

Αναλυτικά η έρευνα διευκρινίζει, «υπολογίζουμε το συνδυασμένο βάρος των ειδών σε τυπικά καλάθια ΔΤΚ με πληθωρισμό από έτος σε έτος άνω του δύο τοις εκατό. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το κάνουμε αυτό τόσο για τα καλάθια CPI και PCE, για την Ιαπωνία για τον ΔΤΚ και αλλού χρησιμοποιούμε εναρμονισμένα καλάθια ΕνΔΤΚ από τη Eurostat» και αφού εξηγεί την μεθοδολογία των μετρήσεων καταλήγει ότι «Η γενίκευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ υπερβαίνει κάθε επίπεδο που παρατηρείται από το 2000 και συνέχισε να αυξάνεται στα στοιχεία του Ιανουαρίου 2020 για τον ΔΤΚ των ΗΠΑ.

Το μήνυμα από τις μετρήσεις από μήνα σε μήνα είναι ότι «οι ΗΠΑ ξεκάθαρα υπερθερμαίνονται, με την Ευρωζώνη να μην απέχει πολύ… Οι ΗΠΑ και η Γερμανία ξεχωρίζουν ως μέρη με πληθωρισμό ευρείας βάσης τώρα…Ένα ερώτημα που κάνουν πολλοί είναι εάν η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2021 οδηγεί στη γενίκευση…».

Τα διαγράμματα των μετρήσεων που παραθέτει η έρευνα «δείχνουν πόσο ασυνήθιστη είναι η διεύρυνση του γερμανικού πληθωρισμού σε μεγαλύτερη ιστορική προοπτική. Φυσικά, η ΕΚΤ στοχεύει στον συνολικό πληθωρισμό, όχι μόνο στη Γερμανία. Ωστόσο, η Γερμανία έχει δυσανάλογη βαρύτητα στις αποφάσεις της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση για ομαλοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ και η συνακόλουθη ανοδική πίεση στα spreads της περιφέρειας θα συνεχιστεί…».

Η έρευνα του IIF πιστοποιεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποκτήσει πλέον ευρεία βάση τροφοδοσίας στο πεδίο της ζήτησης, με άλλα λόγια πιστοποιεί ότι το θηρίο όχι απλώς… ξύπνησε, αλλά και κυκλοφορεί ελεύθερο τόσο στην αμερικάνικη οικονομία όσο και στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικονομίας, την Γερμανία...

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, ανεξάρτητα από το τι έλεγαν – εν γνώση τους ή όχι - είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν οριστικά τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσουν τα επιτόκια σε ένα χρέος που είναι ήδη εκτός ελέγχου τόσο στον δημόσιο όσο –κυρίως– στον ιδιωτικό τομέα.

Με άλλα λόγια να ενεργοποιήσουν μία διαδικασία που απειλεί να βάλει «λουκέτο» σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε κατάσταση επιβράδυνσης μετά το εκρηκτικό rebound του Β εξαμήνου του 2021.Το «θηρίο» φαίνεται πως βγήκε από το κλουβί…

Το ερώτημα βέβαια ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες με το «θηρίο» να είναι πλέον ελεύθερο, είναι γιατί για τόσο καιρό επέμεναν στο ιδεόλογημα της προσωρινότητας, όταν από τις αρχές του 2021 γνώριζαν την πραγματικότητα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός και χρέος διαμορφώνουν τα σενάρια της επόμενης μέρας

Όλες οι ειδήσεις

21:28

Τσεχία: Μαχητικά αεροσκάφη μας θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας

21:17

Καλαφάτης: Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος η δυτική Θεσσαλονίκη

21:00

Ολική επαναφορά για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι του 2022

20:39

Δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο «Νέοι ορίζοντες για τα ΑΕΙ», με συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα

20:36

Ανδρουλάκης: Άλλη μια επιτυχία μας χάρισε η Εθνική Ομάδα Πόλο

20:17

Ζελένσκι: Διεξάγονται ακόμη μάχες στα προάστια του Λισιτσάνσκ

20:11

Δανία: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης

19:52

Ερντογάν: Ακύρωσε ομιλία στην Προύσα εν μέσω έντονης φημολογίας για την υγεία του

19:32

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

19:23

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο

19:10

Ιταλία: Έξι νεκροί και οκτώ τραυματίες από κατάρρευση παγετώνα στις Άλπεις

19:04

Πέθανε η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα

18:01

Τουρκία: Κατασχέθηκε ρωσικό εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία

17:50

Πυρκαγιές σε Αχαΐα και Λευκάδα

17:41

Meteo: Ηλιοφάνεια και ζέστη τη Δευτέρα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας

17:32

Πώς έγινε το μακελειό με τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες σε Πατήσια και Αγίους Αναργύρους

17:26

Χάμπεκ: Η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερες περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου

17:00

Αέριο: Ξεκινά το Market Test για τον αγωγό με τη Β. Μακεδονία

16:53

«Χάλκινη» η εθνική πόλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

16:40

Οικονόμου: Διεκδικούμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν την απαιτούμενη σιγουριά

16:27

Ουκρανία: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες από σφοδρό βομβαρδισμό στην πόλη Σλοβιάνσκ

16:17

Kορονοϊός: 11.629 νέα κρούσματα, 26 νεκροί και 98 διασωληνωμένοι

16:12

Gmotion 87: Το καλύτερο περιοδικό για την αυτοκίνηση δεν κάνει διακοπές

16:12

Ρωσία: Νεκρός ο επιστήμονας που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία υπέρ της Κίνας

15:53

Γερμανία: Ανακαλούνται Tesla λόγω βλάβης στο σύστημα αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης

15:31

Μπάιντεν: Θα απονείμει το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας σε κληρικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου

15:19

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα

14:59

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου

14:45

Δένδιας: Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις επιδιώξεις της Tουρκίας

14:23

Γερμανία: Σε συζητήσεις με τους συμμάχους της για μεταπολεμικές εγγυήσεις για την Ουκρανία