Τουρκία: Σταθερό στο 14% το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας - Υποχωρεί η λίρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Σταθερό στο 14% το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας - Υποχωρεί η λίρα
Σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους αναλυτές.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της σταθερό στο 14%, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε μια κίνηση που αναμενόταν από τους αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μετά από την ανακοίνωση, η τουρκική λίρα υποχωρεί 0,13% έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 13,6159 λίρες ανά δολάριο.

Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα όπου η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του δανεισμού της, εν μέσω του καλπάζοντα πληθωρισμού στην τουρκική οικονομία, που βρέθηκε σε υψηλό 20 ετών για τον Ιανουάριο.

Στην ανακοίνωση, η τράπεζα υποστηρίζει πως «η διαμόρφωση των τιμών στη χώρα δεν υποστηρίζεται από βασικά μεγέθη της οικονομίας».

Μιλώντας για αυτό, ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης την Τετάρτη ανέφερε ότι «το κύριο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι ο υψηλός πληθωρισμός. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα επιβλέπει κατά πόσον η μείωση του ΦΠΑ θα επηρεάσει τις τιμές και θα επιβάλλουν τις απαραίτητες κυρώσεις σε εταιρείες που δεν τηρούν τα μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Ερντογάν δίνει επιδοτήσεις για την ενέργεια σε 4 εκατ. νοικοκυριά

Η Τουρκία δίνει 1,6 δισ. δολάρια για κεφαλαιακή στήριξη της μεγαλύτερης τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider