Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο
Άνοδο εμφάνισε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αν και με μικρότερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο.

Άνοδο εμφάνισε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, αν και με μικρότερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο, όπου κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από το 1992, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Destatis.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 4,9% σε ετήσια βάση, στο πλαίσιο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της Wall Street Journal. Σε εναρμονισμένο επίπεδο, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 5,1%, επίσης στο πλαίσιο των εκτιμήσεων.

Οι τιμές των προϊόντων ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά, καταγράφοντας άνοδο 20,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 18,3% τον Δεκέμβριο του 2021. Παράλληλα, οι τιμές των καυσίμων ενισχύθηκαν κατά 24,8%, ενώ οι τιμές της οικιακής ενέργειας σημείωσαν αύξηση 18,3%.

Χωρίς τις τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα είχε διαμορφωθεί στο 3,2%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 5%, οι τιμές των αγαθών 7,2%, ενώ αύξηση 9,6% κατέγραψαν και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Εξάλλου, οι τιμές των υπηρεσιών ήταν αυξημένες κατά 2,9%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,4%, με βάση τα εθνικά πρότυπα, σύμφωνα με τις προβλέψεις, ενώ αυξήθηκαν 0,9%, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της ΕΕ, επίσης επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τη Destatis, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η πανδημία, οι σχετικοί περιορισμοί στη δημόσια ζωή και οι συνακόλουθες συνέπειες, απαίτησαν μια αλλαγή προσέγγισης στην ενημέρωση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider