Κεφάλαια 7,4 τρισ. δολάρια διαχειρίζονται τα δέκα μεγαλύτερα κρατικά funds παγκοσμίως

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεφάλαια 7,4 τρισ. δολάρια διαχειρίζονται τα δέκα μεγαλύτερα κρατικά funds παγκοσμίως
Τεράστια η ρευστότητα για επενδύσεις, που δεν περιορίζεται μόνο στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, Norges Bank Investment Management, το μεγαλύτερο στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια 1,33 τρισ. δολ. Ακολουθεί το China Investment Corporation της Κίνας.

Ρευστότητα για επενδύσεις που ξεπερνά τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια συγκεντρώνουν τα δέκα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως. Με στοιχεία Ιανουαρίου 2022, τα δέκα μεγαλύτερα sovereign wealth funds διαχειρίζονται κεφάλαια 7,4 τρισ. δολαρίων, ποσό που προσαυξάνεται σημαντικά αν υπολογιστούν και τα κεφάλαια υπό τη διαχείριση κρατικών επενδυτικών ταμείων που περιλαμβάνονται στην δεύτερη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Το μεγαλύτερο sovereign wealth fund στον κόσμο είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, Norges Bank Investment Management (NBIM), το οποίο διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,33 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Financepr.com, η Νορβηγική Κεντρική Τράπεζα προηγείται της China Investment Corporation, της οποίας τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε 1,222 τρισ. δολάρια.

Τα δύο κρατικά επενδυτικά ταμεία είναι τα μόνα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούν το όριο του 1 τρισ. δολαρίων. Άλλα sovereign wealth funds που μπήκαν στη λίστα με τα μεγαλύτερα ταμεία περιλαμβάνουν την Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Investment Authority), την Κρατική Διοίκηση Εξωτερικών της Κίνας (State Administration of Foreign, China και την Επενδυτική Εταιρεία της Κυβέρνησης της Σιγκαπούρης (Government of Singapore Investment Corporation). Τα τρία ταμεία κατέχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 829 δισ. δολ, 817 δισ. δολ. και 744 δισ. δολ., αντίστοιχα.

Όπως σχολιάζει η Edith Reads από το financepr.com: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση στα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται κρατικά ταμεία. Περισσότερα sovereign wealth funds συνεχίζουν να εμφανίζονται μέρα με τη μέρα και μπορούμε να περιμένουμε ότι το παγκόσμιο σύνολο των διαχειριζόμενων περιουσιακών στοιχείων θα αυξηθεί επίσης. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι η πρόσφατη τάση αυτών των sovereign wealth funds να τοποθετούν τα χρήματά τους σε εναλλακτικές επενδύσεις, όπως ακίνητα, υποδομές, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και hedge funds».

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι οι πιο ανοιχτές σε εναλλακτικές επενδύσεις.

Παρόλο που όλο και περισσότερα SWFs διερευνούν επενδύσεις εκτός μετοχών, το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο Norges Bank Investment Management (NBIM) παραμένει σταθερό στις «ρίζες» του όσον αφορά στις τοποθετήσεις του. Από τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,33 δισ. δολαρίων, το επενδυτικό κεφάλαιο διαθέτει μόνο το 3% αυτού σε εναλλακτικές επενδύσεις. Μέχρι το 2021, τα περιουσιακά στοιχεία του επενδυτικού κεφαλαίου κατανέμονται σε μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος, ακίνητη περιουσία και υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις μετοχές και τους τίτλους σταθερού εισοδήματος να καταλαμβάνουν τα μεγαλύτερα μερίδια στο επενδυτικό καλάθι του NBIM.

Κάποια sovereign wealth funds , ωστόσο, φαίνονται πιο πρόθυμα να συμπεριλάβουν τις εναλλακτικές επενδύσεις στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το ταμείο Εθνικής Ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Arabia’s National Development fund) κατανέμει τα κεφάλαιά του ενεργητικού σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία. Το ταμείο κατατάσσεται στη 18η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων sovereign wealth funds, με 93 δισ. δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση. Ένα άλλο ταμείο, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (Public Investment Fund, PIF), διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 480 δισ. δολαρίων και διαθέτει το 56% αυτών σε εναλλακτικές επενδύσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνονται επίσης ανοιχτά στην επιλογή εναλλακτικών επενδύσεων. Τέσσερα από τα sovereign wealth funds της χώρας εμφανίζονται στη λίστα των κορυφαίων 20 μεγαλύτερων κεφαλαίων: Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), The Investment Corporation of Dubai, Mubadala Investment Company και ADQ. Τα επενδυτικά αυτά funds διαθέτουν το 25%, 65%, 48% και 58% αντίστοιχα σε εναλλακτικές επενδύσεις.

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία λειτουργούν σταθεροποιητικά για τις οικονομίες των χωρών. Σημειώνεται ότι τα sovereign wealth funds υπάρχουν από τη δεκαετία του '50, μετά τη σύσταση του Γραφείου Επενδύσεων του Κουβέιτ (Kuwait Investment Office) το 1953. Αυτά τα επενδυτικά ταμεία επιτρέπουν στα κράτη να διοχετεύουν τα κεφάλαιά τους σε διαφορετικές επενδύσεις που παράγουν κέρδη και βοηθούν στη σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της διαφοροποίησης περιουσιακών στοιχείων σε ομόλογα, μετοχές και άλλες επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι οι χώρες μπορεί να έχουν διαφορετικούς λόγους για τη δημιουργία κρατικών επενδυτικών ταμείων. Οι χώρες με πλεονάζοντα κεφάλαια, για παράδειγμα, μπορούν να επιλέξουν ένα sovereign wealth funds για να αντισταθμίσουν τα κεφάλαιά τους έναντι του πληθωρισμού.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία εδώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 20 κορυφαία hedge funds στον κόσμο το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider