Σταϊκούρας: Υψηλότερος στο 1,5%-2% ο πληθωρισμός φέτος - Στο 5% το α' τρίμηνο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Υψηλότερος στο 1,5%-2% ο πληθωρισμός φέτος - Στο 5% το α' τρίμηνο
Το πρώτο 3μηνο θα διατηρηθεί στο φάσμα του 5% η άνοδος των τιμών. Κρίσιμος παράγοντας η κρίση σε Ρωσία - Ουκρανία. Σε δυσμενές σενάριο για πληθωρισμό – πανδημία θα επανεξετασθεί το θέμα του ΦΠΑ στα τρόφιμα και το «κούρεμα» σε Επιστρεπτέα

Την αλλαγή πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού φέτος αλλά και τους παράγοντες που θα καθορίσουν το αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης με βάση την πορεία των κρίσεων αλλά και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία περιέγραψε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Realfm.

Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και πως θα διαμορφωθεί στο 1,5%-2% στο σύνολο του έτους. Και τούτο έναντι πρόβλεψης για περί 1% στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο.

Μέσα στο πρώτο 3μηνο η άνοδος του δείκτη υπολογίζεται από τον ΥΠΟΙΚ περί το 5%, ενώ όπως πρόσθεσε μετά θα υπάρχει αποκλιμάκωση. Τούτο στο βασικό σενάριο, ενώ ευχήθηκε να μην υπάρχουν εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας που να επιτείνουν το πρόβλημα.

Για την αντίδραση της κυβέρνησης στο πεδίο των μέτρων κάλυψης του ενεργειακού κόστους. περιέγραψε μεταξύ άλλων τη διαπραγμάτευση για άνοδο στο 75% της επιδότησης στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις αλλά και τη 2η «πιο γενναία» άνοδο του κατώτατου.

Μικρά περιθώρια

Για το ΦΠΑ στα τρόφιμα ο ΥΠΟΙΚ είπε πως έχει εξεταστεί το θέμα και «όλα τα αξιολογούμε, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες». Λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια» για παρεμβάσεις, αλλά όταν προκύπτουν «τα μοιράζουμε σε κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι «εξαιρετικά ικανοποιητική» και οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την οικονομία, αναφερόμενος και στις χθεσινές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την πορεία του ΑΕΠ. ¨Όμως η εικόνα «πρόσκαιρα θολώνει λόγω των δίδυμων κρίσεων» αλλά «δεν ξεθωριάζει γιατί υπάρχουν ισχυρά θεμέλια».

Πιέσεις στα έσοδα

Αναφέρθηκε στις παρατάσεις που υπήρχαν για την είσπραξη εσόδων τον Ιανουάριο λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και στις παρατάσεις στις δόσεις και στην νέα αποζημίωση ειδικού σκοπού. Εξηγώντας έτσι τις πιέσεις στα έσοδα του Ιανουαρίου.

Επίσης λόγω των φαινομένων η κανονικότητα στη λειτουργία της οικονομίας επηρεάστηκε, εξήγησε.

«Σαφέστατα» ήταν απάντηση στο αν θα ληφθούν πιο πολλά μέτρα στήριξης. Αλλά, εξήγησε, πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αλλαγές» στην πολιτική των μέτρων στήριξης. Αν ωστόσο υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των κρίσεων, πρόσθεσε, ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα εξετασθεί τι μέτρα μπορεί να ληφθούν.

Δεν απέκλεισε μία, νέα, επανεξέταση στην Επιστρεπτέα αν υπάρξουν «αναποδιές».

Ξεκαθάρισε όμως πως «πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα» που προκάλεσαν τα μέτρα στήριξης τη προηγούμενη 2ετία.Αλλά και να ευθυγραμμισθεί η πολιτική με την επιστροφή σε πλεονάσματα και στην πιθανή άνοδο των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέτρα στήριξης με… μέτρο λόγω εσόδων και «εξόδου» από την εποπτεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider