Τουρκία: Νέες απώλειες για τη λίρα, πριν από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Νέες απώλειες για τη λίρα, πριν από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό
Το τουρκικό νόμισμα έχασε το 0,4% της αξίας του σε μηνιαίο επίπεδο, με το ποσοστό να προστίθεται στην υποτίμηση της λίρας κατά 44% για το σύνολο του 2021.

Η τουρκική λίρα κινείται πτωτικά έναντι του δολαρίου στην πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου, εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα που δοκιμάζεται από υποτίμηση του νομίσματος και συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος των πολιτών λόγω των πολιτικών του πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Αργά το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρεί 0,40% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 13,3800 λίρες έναντι ενός 1 δολαρίου. Νωρίτερα, έφτασε να υποχωρεί έως και 0,50%.

Για το σύνολο του Ιανουαρίου, το τουρκικό νόμισμα έχασε το 0,4% της αξίας του σε μηνιαίο επίπεδο, με το ποσοστό να προστίθεται στην υποτίμηση της λίρας κατά 44% για το σύνολο του 2021, στον απόηχο των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της χώρας και της πολιτικής του Ερντογάν να μειώσει τα βασικά επιτόκια στην Τουρκία.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, η τουρκική στατιστική αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως για τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στην Τουρκία ενισχύθηκε στο 36,08% σε ετήσια βάση, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2002, ενώ υπερβαίνει σημαντικά το 21,31% του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας και επανέλαβε τη δέσμευση του για μείωση των βασικών επιτοκίων στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Στο 14% διατηρήθηκε το βασικό επιτόκιο - Ανοδικά η λίρα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider