Σε υψηλό δεκαετίας η ανάπτυξη της Κίνας το 2021 παρά το αδύναμο δ' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό δεκαετίας η ανάπτυξη της Κίνας το 2021 παρά το αδύναμο δ' τρίμηνο
Για το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο 4,9%. 

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας σχεδόν μιας δεκαετίας ανήλθε η ανάπτυξη της Κίνας το 2021, με το ΑΕΠ να ενισχύεται 8,1% σε ετήσια βάση, παρά την κρίση στον τομέα των ακινήτων και τις αναζωπυρώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού και με τη βοήθεια των ισχυρών εξαγωγών.

Ωστόσο, για το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 4%, από 4,9% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας της αδύναμης κατανάλωσης και της κρίσης στα ακίνητα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα ενάμιση έτους.

Η επίσημη εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 είναι υψηλότερη από ό,τι προέβλεπαν αναλυτές που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (8%). Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό που ανακοινώνεται από το 2012. Το Πεκίνο είχε θέσει στόχο το 2021 η ανάπτυξη να φθάσει το 6%, ενώ το αναθεωρημένο μέγεθος για την ανάπτυξη του 2020 είχε φτάσει το 2,2%.

Ανησυχία ενόψει Κινεζικής Πρωτοχρονιάς

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει δυσκολίες με τον τομέα ακινήτων που «αποθερμαίνεται» αλλά και με τα σποραδικά ξεσπάσματα της covid-19 που θα μπρούσαν να πλήξουν τα εργοστάσια και την εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλές κινεζικές πόλεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της ταξιδιωτικής περιόδου για την Πρωτοχρονιά, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει «επισκεφτεί» πολλές περισσότερες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου.

«Αυτή τη στιγμή οι πιέσεις καθοδικής απόκλισης για την κινεζική οικονομία είναι σχετικά μεγάλες και η ανάπτυξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων είναι περιορισμένη», εκτιμά ο Ning Jizhe, επικεφαλής της NBS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider