ΕΚΤ: Μεγάλη αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία λόγω της Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Μεγάλη αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία λόγω της Όμικρον
Για την οικονομία της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναφέρει πως κινείται με ήπιους ρυθμούς αλλά αναμένεται να επιταχύνει εντός του τρέχοντος έτους.

Για μεγάλη αβεβαιότητα στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κάνει λόγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της ( Economic Bulletin) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων, η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού και ενδεχόμενη πρόωρη «σύσφιξη» των υποστηρικτικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2022.

Για την Όμικρον, οι αναλυτές της ΕΚΤ τονίζουν πως είναι πιθανό να επιφέρει μεταβλητότητα στην ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, προσθέτοντας πως «είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της Όμικρον στην οικονομία».

Εμμένοντας στη μέχρι τώρα πολιτική της ευρωτράπεζας, για διατήρηση των υποστηρικτικών μέτρων, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι «μια πρόωρη και ταχύτερη "σύσφιξη" της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίας θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα στα χρηματοοικονομικά περιβάλλοντα των αναπτυσσόμενων οικονομιών και θα μπορούσε να θέσει κινδύνους για την ανάπτυξη».

Για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αναφέρει πως κινείται με ήπιους ρυθμούς αλλά αναμένεται να επιταχύνει εντός του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider