Η Ουγγαρία βάζει πλαφόν στις τιμές βασικών τροφίμων, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ουγγαρία βάζει πλαφόν στις τιμές βασικών τροφίμων, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού
Το πλαφόν θα ισχύσει για προϊόντα όπως το αλεύρι, η ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το γάλα, το χοιρινό

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα επιβάλλει πλαφόν στις τιμές των βασικών τροφίμων, λόγω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων, με το πλαφόν να τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στις 3 Απριλίου.

Το πλαφόν θα ισχύσει για προϊόντα όπως το αλεύρι, η ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το γάλα, το χοιρινό και το στήθος κοτόπουλου.

κυβερνών κόμμα Fidesz θα βρεθούν τον Απρίλιο αντιμέτωποι με το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Αντίπαλός του θα είναι ο συντηρητικός δήμαρχος Πέτερ Μάρκι-Ζάι. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Median, τον Δεκέμβριο το Fidesz προηγείτο με διαφορά 5 μονάδων από την ενιαία αντιπολίτευση. Όμως ο πληθωρισμός έφτασε τον Νοέμβριο σε υψηλό 14 ετών, στο 7,4%, πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters εκτίμησαν ότι και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 7,2%.

Ο Μάρκι-Ζάι είπε ότι η ανακοίνωση του Όρμπαν συνιστά παραδοχή της κυβέρνησης ότι η οικονομία βρίσκεται «σε τραγική κατάσταση».

«Μια απάνθρωπη κυβέρνηση που αρχίζει να μειώνει τις τιμές τις τελευταίες 12 εβδομάδες της 12ετούς διακυβέρνησής της, έχοντας (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία των δύο τρίτων, πρέπει να φύγει», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τον Νοέμβριο ο Όρμπαν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, για τρεις μήνες, στις τιμές των καυσίμων. Η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο. Επέβαλε επίσης πλαφόν στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες αφού ο πληθωρισμός ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ’ όσο αναμενόταν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουγγαρία: Στις 3 Απριλίου οι κοινοβουλευτικές εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider