Λέιν (ΕΚΤ): Από το 2023 κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν (ΕΚΤ): Από το 2023 κάτω του 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
«Μέσα στο 2022 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Από το 2023 αναμένεται η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Μιλώντας στο ιρλανδικό RTE, το στέλεχος της ευρωτράπεζας επανέλαβε τη θέση της Φρανκφούρτης ότι ο αυξημένος δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει μια προσωρινή αύξηση, ενώ για τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 4,9%.

«Μέσα στο 2022 ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% που έχουμε θέσει. Περιμένουμε πως θα αρχίσει να υποχωρεί λίγο κάτω από το 2% το 2023 και το 2024».

Ακόμα, ο Λέιν δήλωσε ότι οι υψηλές ενεργειακές τιμές αποτελούν πεδίο ανησυχίας για την ΕΚΤ αλλά εκτίμησε πως η άμβλυνση των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα το επόμενο χρονικό διάστημα θα επηρεάσει προς τα κάτω τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Μιλώντας για το εάν η ευρωτράπεζα πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της για την αύξηση των επιτοκίων της, ο Λέιν υποστήριξε πως αυτό δεν θα συμβεί γιατί οι υψηλές τιμές του πληθωρισμού δεν θα ισχύσουν για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider