ΚΕΠΕ: Πτώση στον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΠΕ: Πτώση στον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης
Το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας.

Πτώση παρουσίασε ο Σύνθετος Δείκτης Προήγησης του ΚΕΠΕ, σε συνέχεια μιας μακράς περιόδου συνεχόμενων αυξήσεων, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι προς το παρόν μεμονωμένη και μπορεί να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητας που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ, σημειώνει το ΚΕΠΕ στο σχετικό δελτίο Τύπου. Εντούτοις, ενδέχεται να αντανακλά τη διακοπή της ενίσχυσης των θετικών προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για μια εξασθένιση της δυναμικής της ανάπτυξης στο προσεχές διάστημα.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να συνδέεται με την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να συνοδεύει τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας. Ταυτόχρονα, μπορεί να αντικατοπτρίζει μια σειρά βραχυ-μεσοπρόθεσμων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας που απορρέουν από τις δυσχέρειες στη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς και τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, αλλά και την άνοδο των τιμών. Για τον λόγο αυτό, αναφέρει το ΚΕΠΕ, απαραίτητη καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, καθώς η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων και να παράσχει επιπρόσθετες ενδείξεις για την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται πως πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, φτάνοντας το 28,10% στις 31/12/2021 από 32,40% στις 30/11/2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,68%.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε φτάνοντας το 30,67% από 25,95% τον Νοέμβριο του 2021. Το 2021 ολοκληρώθηκε με τον δείκτη KEPE GRIV σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα τέλη του 2020 που ήταν 23,97% στις 31/12/2020, αντανακλώντας την ανησυχία σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Το ΚΕΠΕ ακόμα διευκρινίζει πως ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider