Ενέργεια: Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν σήμερα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν σήμερα
Επιδότηση στο ρεύμα για την κύρια κατοικία από τον Ιανουάριο, με κλιμακωτή ελάφρυνση και πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες, με ανακοίνωση και της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον τρέχοντα μήνα για τους οικιακούς καταναλωτές αερίου. Πιθανότατα σήμερα τα αποκαλυπτήρια για την επιχορήγηση της κατανάλωσης ρεύματος και των επιχειρήσεων.

Ανακοινώνονται σήμερα το πρωί στις 10 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022, για την προστασία από τις υπέρογκες ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις αφορούν την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα ανακοινωθεί και η νέα έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τους οικιακούς καταναλωτές αερίου.

Και για τα δύο ενεργειακά προϊόντα, προβλέπεται πως έως τον Μάρτιο το «δίχτυ προστασίας» για τα νοικοκυριά θα επανακαθορίζεται σε μηνιαία βάση, ανάλογα με το πώς έχουν διαμορφωθεί στην ενδιάμεση χρονική περίοδο οι τιμές. Κι αυτό γιατί με την έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζει το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών από μήνα σε μήνα.

Από την άνοιξη και μετά, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματου υπολογισμού των επιδοτήσεων, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν οι χονδρεμπορικές τιμές ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, προσδιορίζοντας βάσει αλγορίθμου τα ποσά ελάφρυνσης. Όπως είναι γνωστό, στόχος είναι ο μηχανισμός να παραμείνει σε «επιφυλακή» με ορίζοντα 10ετίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών που θα επιφέρει η ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Ποσοστό απορρόφησης αυξήσεων στο ρεύμα

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, μία διαφορά που φαίνεται να έχει προκριθεί για τα μέτρα στήριξης των οικιακών καταναλωτών το 2022 (και για το χρονικό διάστημα έως την ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού), είναι πως η ελάφρυνση δεν θα προσδιορίζεται πλέον ως απόλυτο νούμερο (πχ 16,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως ήταν τον Δεκέμβριο), αλλά ως ποσοστό επί των προσαυξήσεων που προκαλούν τα υψηλά επίπεδα των τιμών χονδρεμπορικής.

Έτσι, για τα γενικά οικιακά τιμολόγια το ποσοστό θα είναι 60%, δηλαδή μέσω της επιδότησης θα καλύπτεται το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων που επιφέρουν οι υψηλές τιμές χονδρικής στους λογαριασμούς, μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής χρέωσης. Στην περίπτωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ποσοστό αυτό θα είναι 80%.

Παράλληλα, από το 2022 η επιδότηση θα καλύπτει την κύρια κατοικία, όπως έχει γράψει το Insider.gr, δίνοντας τέλος στην οριζόντια ελάφρυνση όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (όπως της δεύτερης κατοικίας και του εξοχικού).

Πιθανό είναι επίσης να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο αρκετά διευρυμένα, ώστε η επιδότηση να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των κύριων κατοικιών ανά την επικράτεια. Επίσης, και πάλι η επιδότηση θα καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη οριστικοποίηση της συμφωνίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom διασφάλισε την απαιτούμενη «ορατότητα» στην εταιρεία για το 2022, ώστε να προσδιορίσει την εκπτωτική πολιτική που θα εφαρμόσει για τους οικιακούς καταναλωτές αέριου και το νέο έτος. Κατά συνέπεια, σήμερα θα ανακοινωθεί και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον Ιανουάριο για τους οικιακούς καταναλωτές.

Πιθανόν σε δεύτερο χρόνο τα μέτρα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Επίσης, σήμερα θα ανακοινωθούν και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν για την κατανάλωση ρεύματος των μικρών επιχειρήσεων (χαμηλή τάση), οι οποίες θα ακολουθούν τη λογική των επιδοτήσεων των οικιακών καταναλωτών. Επομένως, θα καθορισθεί ένα ποσοστό (πιθανότατα 60%) απορρόφησης των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις των τιμών χονδρικής.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μέση και υψηλή τάση), είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, και όχι σήμερα. Πάντως, φαίνεται ότι όπως και στα νοικοκυριά, η φόρμουλα «θωράκισης» από την ενεργειακή κρίση θα είναι και σε αυτές η επιχορήγηση μέρους της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως, όσον αφορά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, η επιχορήγηση στην κατανάλωση ρεύματος πρόκειται να εφαρμοσθεί οριζόντια για τον Ιανουάριο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε για τον τρέχοντα μήνα θα υπάρξει ελάφρυνση για όλες τις κατηγορίες πελατών μέσης και υψηλής τάσης.

Εντός του μήνα αναμένεται να εξειδικευτούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, ώστε από τον Φεβρουάριο να υπάρξει «στοχευμένη» στήριξη εκείνων των εταιρειών που η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού λειτουργικού τους κόστους. Επομένως, στόχος είναι να καταρτισθεί το προφίλ των επιλέξιμων επιχειρήσεων εντός του Ιανουαρίου, και να γίνουν οι σχετικές διαβουλεύσεις μέσα στον μήνα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ώστε να ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση αυτού του «φίλτρου» και να είναι έτοιμο προς εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider