Ενέργεια: Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν σήμερα

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Ενέργεια: Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν σήμερα
Επιδότηση στο ρεύμα για την κύρια κατοικία από τον Ιανουάριο, με κλιμακωτή ελάφρυνση και πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες, με ανακοίνωση και της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον τρέχοντα μήνα για τους οικιακούς καταναλωτές αερίου. Πιθανότατα σήμερα τα αποκαλυπτήρια για την επιχορήγηση της κατανάλωσης ρεύματος και των επιχειρήσεων.

Ανακοινώνονται σήμερα το πρωί στις 10 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022, για την προστασία από τις υπέρογκες ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις αφορούν την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα ανακοινωθεί και η νέα έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τους οικιακούς καταναλωτές αερίου.

Και για τα δύο ενεργειακά προϊόντα, προβλέπεται πως έως τον Μάρτιο το «δίχτυ προστασίας» για τα νοικοκυριά θα επανακαθορίζεται σε μηνιαία βάση, ανάλογα με το πώς έχουν διαμορφωθεί στην ενδιάμεση χρονική περίοδο οι τιμές. Κι αυτό γιατί με την έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζει το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, είναι δύσκολο να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών από μήνα σε μήνα.

Από την άνοιξη και μετά, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματου υπολογισμού των επιδοτήσεων, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν οι χονδρεμπορικές τιμές ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, προσδιορίζοντας βάσει αλγορίθμου τα ποσά ελάφρυνσης. Όπως είναι γνωστό, στόχος είναι ο μηχανισμός να παραμείνει σε «επιφυλακή» με ορίζοντα 10ετίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις από τα σκαμπανεβάσματα των τιμών που θα επιφέρει η ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Ποσοστό απορρόφησης αυξήσεων στο ρεύμα

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, μία διαφορά που φαίνεται να έχει προκριθεί για τα μέτρα στήριξης των οικιακών καταναλωτών το 2022 (και για το χρονικό διάστημα έως την ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού), είναι πως η ελάφρυνση δεν θα προσδιορίζεται πλέον ως απόλυτο νούμερο (πχ 16,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όπως ήταν τον Δεκέμβριο), αλλά ως ποσοστό επί των προσαυξήσεων που προκαλούν τα υψηλά επίπεδα των τιμών χονδρεμπορικής.

Έτσι, για τα γενικά οικιακά τιμολόγια το ποσοστό θα είναι 60%, δηλαδή μέσω της επιδότησης θα καλύπτεται το 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων που επιφέρουν οι υψηλές τιμές χονδρικής στους λογαριασμούς, μέσω των ρητρών αναπροσαρμογής χρέωσης. Στην περίπτωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ποσοστό αυτό θα είναι 80%.

Παράλληλα, από το 2022 η επιδότηση θα καλύπτει την κύρια κατοικία, όπως έχει γράψει το Insider.gr, δίνοντας τέλος στην οριζόντια ελάφρυνση όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (όπως της δεύτερης κατοικίας και του εξοχικού).

Πιθανό είναι επίσης να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ωστόσο αρκετά διευρυμένα, ώστε η επιδότηση να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των κύριων κατοικιών ανά την επικράτεια. Επίσης, και πάλι η επιδότηση θα καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη οριστικοποίηση της συμφωνίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom διασφάλισε την απαιτούμενη «ορατότητα» στην εταιρεία για το 2022, ώστε να προσδιορίσει την εκπτωτική πολιτική που θα εφαρμόσει για τους οικιακούς καταναλωτές αέριου και το νέο έτος. Κατά συνέπεια, σήμερα θα ανακοινωθεί και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για τον Ιανουάριο για τους οικιακούς καταναλωτές.

Πιθανόν σε δεύτερο χρόνο τα μέτρα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Επίσης, σήμερα θα ανακοινωθούν και οι ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν για την κατανάλωση ρεύματος των μικρών επιχειρήσεων (χαμηλή τάση), οι οποίες θα ακολουθούν τη λογική των επιδοτήσεων των οικιακών καταναλωτών. Επομένως, θα καθορισθεί ένα ποσοστό (πιθανότατα 60%) απορρόφησης των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις των τιμών χονδρικής.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (μέση και υψηλή τάση), είναι πιθανό οι ανακοινώσεις να γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, και όχι σήμερα. Πάντως, φαίνεται ότι όπως και στα νοικοκυριά, η φόρμουλα «θωράκισης» από την ενεργειακή κρίση θα είναι και σε αυτές η επιχορήγηση μέρους της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντως, όσον αφορά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις, η επιχορήγηση στην κατανάλωση ρεύματος πρόκειται να εφαρμοσθεί οριζόντια για τον Ιανουάριο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε για τον τρέχοντα μήνα θα υπάρξει ελάφρυνση για όλες τις κατηγορίες πελατών μέσης και υψηλής τάσης.

Εντός του μήνα αναμένεται να εξειδικευτούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, ώστε από τον Φεβρουάριο να υπάρξει «στοχευμένη» στήριξη εκείνων των εταιρειών που η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού λειτουργικού τους κόστους. Επομένως, στόχος είναι να καταρτισθεί το προφίλ των επιλέξιμων επιχειρήσεων εντός του Ιανουαρίου, και να γίνουν οι σχετικές διαβουλεύσεις μέσα στον μήνα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ώστε να ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση αυτού του «φίλτρου» και να είναι έτοιμο προς εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που καλλιεργούσε και διακινούσε κάνναβη στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

23:45

Κουτσούμπας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού

23:31

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε αλιευτικό σκάφος που μετέφερε λαθραία πυρομαχικά στον Κόλπο του Ομάν

23:15

ΕΛ.ΑΣ.: Εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών σε Δάφνη και Ηλιούπολη

22:58

Αχτσιόγλου: Η ιλαροτραγωδία «κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά τραπεζών» συνεχίζεται

22:44

Θεσσαλονίκη: Στην απελευθέρωση δύο αλλοδαπών που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους σε διαμέρισμα προχώρησε η Αστυνομία

22:29

Μήνυμα του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ

22:15

Η Εσθονία αγοράζει αμερικανικά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS

21:58

ΝΔ - Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Κοινωνική Πολιτική με αποτέλεσμα: Οι μεταρρυθμίσεις στην εργασία και την ασφάλιση»

21:44

Σακελλαροπούλου: Συμμετείχε στον πλου του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας προς τον Πειραιά

21:30

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ας χαρούμε τη διακονία του διαδόχου του Αποστόλου Ανδρέα, Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

21:14

Ουκρανία: Οι αρχές καλούν τον πληθυσμό να αντέξει απέναντι στις τακτικές διακοπές ρεύματος

21:00

Πώς θα επηρεάσουν το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο την Ελλάδα

20:50

Μουντιάλ: Στα προημιτελικά η Ολλανδία

20:38

Ιράν: Η Τεχεράνη ξεκίνησε την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν

20:20

Ερντογάν: Θα ολοκληρώσουμε οπωσδήποτε τον διάδρομο ασφαλείας των 30 χλμ στη Συρία

20:10

Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου

19:56

Οικονόμου: Απέναντι σε αυτή την παρωδία η κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ

19:51

Κεφαλονιά: Νεκροί ανασύρθηκαν δυο άνδρες όταν το φορτηγό που επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό

19:42

Βουλγαρία: Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε κατά 3,5% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση

19:30

Μελόνι: Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση σε ό,τι αφορά τους επαναπατρισμούς

19:27

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα. Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων

19:09

“Κιβωτός του Κόσμου”: Πέταξαν τον Πατέρα Αντώνιο παράνομα από το σπίτι του λέει ο δικηγόρος του

18:54

Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

18:16

Δόθηκε στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα στην Κακιά Σκάλα

18:00

Ο ΥΕΘΑ για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

17:41

Πολιτική Προστασία: Σχεδιάζει αναβάθμιση του 112 και καταλόγους καταγραφής ατόμων με αναπηρία

17:24

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

17:00

Τουρισμός: Ρίχνουν ρυθμούς οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

16:50

Ιράν: Διακόσιοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στις διαδηλώσεις