Πάνω από το 4% ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από το 4% ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Δεκέμβριο
Σημαία της Ιταλίας με χαρτονόμισμα ευρώ
Στο 1,9% «έκλεισε» το σύνολο του 2021 ο πληθωρισμός στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αύξηση άνω του 4% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat).

Αναλυτικά, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε 4,2% για τον Δεκέμβριο από 3,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2020, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ μηνιαίος πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 0,7% τον Νοέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση στο 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών φρέσκων τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 1,5% τον Δεκέμβριο έναντι ανόδου 1,3% τον Νοέμβριο.

Στους κλάδους με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών, πρώτη ήρθε η ενέργεια, με άνοδο τιμών κατά 14,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος των μεταφορών, με ετήσια αύξηση 9,6%.

Σύμφωνα με την Istat, για το σύνολο του 2021 ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε 1,9%, έναντι αποπληθωρισμού 0,1% που είχε σημειωθεί το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider