Οι Κροάτες καλούνται να «γεμίσουν» τις τράπεζες, εν όψει της έλευσης του ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κροάτες καλούνται να «γεμίσουν» τις τράπεζες, εν όψει της έλευσης του ευρώ
Το κόστος για τη μετάβαση από το κούνα στο ευρώ θα κοστίσει στις τράπεζες 138 εκατ. δολάρια μέχρι το 2024.

Η κεντρική τράπεζα της Κροατίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες της χώρας να φέρουν στις τράπεζες τα ποσά χρημάτων που διαθέτουν σε κούνα, εν όψει της υιοθέτησης του ευρώ ως νομίσματος της χώρας και της εισόδου της Κροατίας στην Ευρωζώνη.

Το τελικό πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Κροατία αναμένεται τον Ιούλιο του 2022, με στόχο η χώρα να έχει ως νόμισμα της το ευρώ στην αρχή του 2023.

Η κεντρική τράπεζα της Κροατίας αναφέρει στην ανακοίνωση της πως «οι πολίτες που έχουν κούνα στα σπίτια τους, είτε για αποταμίευση είτε για λόγους διεθνών συναλλαγών, καλούνται να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο ευρώ, είτε καταθέτοντας τα χρήματα τους στις τράπεζες είτε ξοδεύοντας τα»

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κροατική κεντρική τράπεζα δεν έχει διαθέσιμα νούμερα για το πόσο από τα 36 δισ. κούνα (5,4 δισ. δολάρια) κυκλοφορούν στην αγορά εκτός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται πως, όπως έγινε και κατά την είσοδο άλλων χωρών στην Ευρωζώνη, στην αρχή της μετάβασης και για 2 εβδομάδες οι Κροάτες θα χρησιμοποιούν τόσο το κούνα όσο και το ευρώ. Για το σύνολο του 2023 θα μπορούν να ανταλλάσουν το κούνα με το ευρώ σε όλες τις τράπεζες, ενώ από το 2024 και μετά μόνο στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Εκτιμάται πως το κόστος για τη μετάβαση από το κούνα στο ευρώ για τις κροατικές στις τράπεζες θα ανέλθει στα 138 εκατ. δολάρια μέχρι το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider