Στα 47 ευρώ το πλαφόν για το κόστος των PCR - Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 47 ευρώ το πλαφόν για το κόστος των PCR - Η ανακοίνωση της κυβέρνησης
Στα 47 ευρώ το ανώτατο όριο για τον τεστ, ξεκινώντας από την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου.

Στα 47 ευρώ ορίζεται το πλαφόν για την ανώτατη τιμή διαγνωστικού ελέγχου για εντοπισμό του κορονοϊού διαγνωστικό με τη μέθοδο PCR, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το εν λόγω πλαφόν θα ισχύσει από την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την απόφαση, «τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης ως εξής:

  1. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 35 ευρώ.
  2. Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 12 ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης.

Το μήνυμα Γεωργιάδη

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο υπουργός ανέφερε πως κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.

Ο ΠΙΣ

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους.

Τέλος ο ΠΙΣ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Κοντά στα 50 ευρώ η τιμή του μοριακού τεστ (PCR) - Θα εκδοθεί σήμερα η νέα ΚΥΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider