Τι σηματοδοτεί η αλλαγή σκυτάλης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή σκυτάλης στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους
Με εισαγωγή τεχνογνωσίας από Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο θα ολοκληρωθεί η δεύτερη και καθοριστική φάση του έργου αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.

Με εισαγωγή τεχνογνωσίας από Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο θα ολοκληρωθεί η δεύτερη και καθοριστική φάση του έργου αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, με την κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου – εκ ESM ορμώμενη - να αναλαμβάνει με τον χθεσινό μίνι ανασχηματισμό γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, στη θέση του νυν Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Ο τελευταίος έχει κλείσει ένα «συμπυκνωμένο» κύκλο δράσης στη Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με έργο ήδη από το 2017 όταν ανέλαβε τη θέση επί ΣΥΡΙΖΑ. Το έργο που επιτέλεσε από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης της ΝΔ το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα, καθώς και οι ικανότητές του να συνθέτει αντικρουόμενες απόψεις στο τραπέζι δύσκολων διαπραγματεύσεων όπως π.χ. αυτές για τον νέο πτωχευτικό νόμο, αποτιμήθηκαν θετικά από την κυβέρνηση, η οποία θα χρησιμοποιήσει τον κ. Κουρμούση σε νέο πόστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο κ. Κουρμούσης φέρεται να προαλείφεται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη θέση του τρίτου μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής. Σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ απαρτίζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου, Ηλία Ξηρουχάκη και το Μέλος, Ιορδάνη Αϊβάζη, ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του Αναπληρωτή CEO που ανέδειξε ο διεθνής διαγωνισμός, Νικόλαου Βαλαντάση.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, ο κ. Αϊβάζης έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του και θα αποχωρήσει από το ΤΧΣ στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τη θέση του αναμένεται να καταλάβει ο κ. Κουρμούσης, ο οποίος τυπικά, ωστόσο, θα παραμείνει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (λογικά μέχρι τις 31/1/2022), αφού ο διορισμός του από την κυβέρνηση στο ΤΧΣ θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Eurogroup που θα συνέλθει στις 17 Ιανουαρίου.

Στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η άφιξη της κυρίας Μαριαλένας Αθανασοπούλου είναι πολλά υποσχόμενη για την ολοκλήρωση του έργου αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.

Η κυρία Αθανασοπούλου έχει πολυετή εμπειρία ως οικονομολόγος σε διεθνείς οργανισμούς. Έχει εργαστεί ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής Ανάλυσης Οικονομικού Κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2018. Στο παρελθόν εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το ερευνητικό της πεδίο είναι η διεθνής μακροοικονομία, με έμφαση στην ανάλυση βιωσιμότητας και αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και στις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής.

Αν και οι περγαμηνές της είναι σχετικές με διαχείριση δημόσιου χρέους, οι γνώσεις της κυρίας Αθανασοπούλου σε ανάλυση βιωσιμότητας, αναδιαρθρώσεις και κλιματική αλλαγή αποτελούν εφόδιο και για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους στη φάση μετά την πανδημία.

Επί του παρόντος η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους περιορίζεται είτε με νομοθετικές προβλέψεις ή με οικειοθελείς διευκολύνσεις των τραπεζών. Δεδομένου όμως ότι οι συνέπειες της πανδημίας εξακολουθούν να επηρεάζουν σημαντικά μεγέθη της οικονομίας, υφίσταται ο κίνδυνος εμφάνισης νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει και το σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2022, ο στόχος για τη χρονιά που έρχεται είναι το ιδιωτικό χρέος να συγκρατηθεί και να μην υπερβεί το 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Με τον νέο νόμο 4738/2020 (Ρύθμιση οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας) που ψηφίστηκε στα τέλη του 2020 και τέθηκε σε εφαρμογή τμηματικά από τον Μάρτιο του 2021 αντιμετωπίστηκε η πολυνομία, οι επικαλύψεις, η πολυπλοκότητα των υφιστάμενων εργαλείων διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και η έλλειψη ευελιξίας στις λύσεις αναδιάρθρωσης, ενώ αντιμετωπίστηκαν οι μακροχρόνιες διαδικασίες πτώχευσης. Παράλληλα, προετοιμάζονται μηχανισμοί παρακολούθησης του επιπέδου του ιδιωτικού χρέους και έγκαιρης προειδοποίησης για το γρήγορο εντοπισμό του σε επίπεδο επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών ή πτώχευσης για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο με στοιχεία τέλους 2020 προσέγγιζε τα 209 δισ. ευρώ, απομένουν σημαντικά βήματα.

Το κυριότερο είναι η σύσταση και λειτουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν, ένα project ιδιαίτερα δύσκολο καθώς θα πρέπει να υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έργο συνυφασμένο με την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της στέγασης, η οποία θα αρχίσει να δέχεται τις πρώτες προκλήσεις από την έναρξη του 2022, οπότε θα «τρέξουν» με ταχύτερο βήμα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και οι πλειστηριασμοί.

Η κυρία Αθανασοπούλου θα κληθεί να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησης, έχοντας και την εμπειρία και γνώση των ζητούμενων των Ευρωπαίων εταίρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider