Οικονομία | Ελλάδα
27-12-2021 | 16:33

ΑΠΕ: Στα 171 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού το 2021

Newsroom
Μοιράσου το
ΑΠΕ: Στα 171 εκατ. ευρώ το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού το 2021
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με σωρευτικό πλεόνασμα 248,54 εκατ. ευρώ αναμένεται να «κλείσει» το 2022 ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, σύμφωνα με το Δελτίο Αυγούστου-Οκτωβρίου, που δημοσίευσε ο ΔΑΠΕΕΠ.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο Δελτίο ΕΛΑΠΕ για το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου, το ετήσιο Σωρευτικό Υπόλοιπο ΕΛΑΠΕ για το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 248,54 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο Σωρευτικό Πλεόνασμα μετά την αφαίρεση του Ειδικού Αποθεματικού Ασφαλείας Έκτακτων Δαπανών ύψους 70 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 178,54 εκατ. ευρώ.

Εικόνα

Παράλληλα, σύμφωνα με το Δελτίο του ΕΛΑΠΕ, το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για το 2021 διαμορφώθηκε στα 171 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο Σωρευτικό Υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του Ειδικού Αποθεματικού Ασφαλείας Έκτακτων Δαπανών ύψους 70 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 101,17 εκατ. ευρώ.

Εικόνα

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Γιαρέντης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΑΠΕ, τόνισε πως τα οικονομικά μεγέθη παρέμειναν σταθερά κατά το τρέχον έτος παρέμειναν σταθερά, παρά τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, οι οποίες επέβαλλαν πολλές και συχνές αλλαγές των ενεργειακών μεγεθών, ενώ για το 2022 εκτιμά πως η ανοδική πορεία του ΕΛΑΠΕ θα συνεχιστεί.

H δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΑΠΕ, Γιάννη Γιαρέντη

«Δημοσιεύουμε σήμερα το Δελτίο ΕΛΑΠΕ για τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Οι εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη, επέβαλλαν πολλές και συχνές αλλαγές των ενεργειακών μεγεθών. Τα οικονομικά μεγέθη παρέμειναν σταθερά. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ΕΛΑΠΕ θα έχει μια σταθερά ανοδική πορεία και στο 2022. Στο δελτίο που δημοσιεύεται έχει ενσωματωθεί η πρόβλεψη για ολόκληρο το 2022. Η αισιοδοξία που είχαμε εκφράσει προ καιρού παραμένει ιδιά. Είμαστε και θα παραμείνουμε σταθεροί στην στρατηγική μας, που είναι η προσγειωμένη και συγκρατημένη αισιόδοξη εικόνα του ΕΛΑΠΕ.

Βλέπουμε μια εικόνα που δίνει ένα σημαντικό πλεόνασμα 170 περίπου εκατομμυρίων για το κλείσιμο της χρονιάς. Αισιοδοξούμε ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα είναι ακόμη καλύτερο από την απεικόνιση του σημερινού δελτίου, που έρχεται με μικρή καθυστέρηση λόγω της εφαρμογής των νέων κωδίκων που δίνουν αποτελέσματα εκκαθαρίσεων επτά εβδομάδες μετά το πιστοποιημένο κλείσιμο (WEEK +7) των μετρητικών δεδομένων. Και ακόμη πιο αισιόδοξη η εικόνα για το 2022.

Είναι επίσης εμφανές πλέον, ότι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συγκρατούν, στον βαθμό που τους αναλογεί, τις τιμές της ενέργειας. Εάν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα ήταν πολύ χαμηλότερη η οριακή τιμή συστήματος, που θα έβγαινε ημερησίως στο Ενεργειακό χρηματιστήριο. Φαίνεται εξάλλου αυτό, αν δούμε την διακύμανση της τιμής μέσα στην διάρκεια της ημέρας, που όταν κορυφώνεται η διείσδυση των ΑΠΕ, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες , που εισέρχονται Φωτοβολταϊκά στο Ηλεκτρικό Σύστημα, τότε έχουμε την χαμηλότερη τιμή στην διακύμανση της ημέρας.

Ταυτόχρονα, η οικονομική ευρωστία του ΕΛΑΠΕ, έχει δώσει το περιθώριο για περεταίρω μείωση στα ποσοστά των δικαιωμάτων ρύπων, που ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται περισσότερο το ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ που αποτελεί την μοναδική πηγή επιδότησης των καταναλωτών μέσα από την επιδότηση του Ηλεκτρικού Ρεύματος και που μέσω των προμηθευτών καταλήγει στην μείωση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος. Θέλει προσοχή στην κατανόηση της λειτουργίας του ΤΕΜ. Δεν ενισχύεται απευθείας από τον ΕΛΑΠΕ. Απλά με την οικονομική ευρωστία του , δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη ενίσχυση του ΤΕΜ. Έμμεσα δηλαδή, η πλεονασματική εικόνα του ΕΛΑΠΕ επιτρέπει την μεγαλύτερη ενίσχυση των καταναλωτών. Επιβεβαιώνεται έτσι η μοναδική αλήθεια που λέει ότι οι ΑΠΕ μειώνουν το ενεργειακό κόστος.

Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί των ΑΠΕ έχουν ήδη διαπιστώσει την πλήρη εξυγίανση της διαχείρισης των πληρωμών τους. Οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δυο ετών, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αυτοματοποίηση των μηχανισμών έχουν φέρει μια νέα πρωτόγνωρη κατάσταση. Όλοι οι παραγωγοί είδαν τις αποζημιώσεις τους να έρχονται χωρίς χρονική υστέρηση. Για πρώτη φορά δε, όσοι παραγωγοί έχουν ενταχθεί στην ΑΥΤΟΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ, θα δουν τις πληρωμές τους να γίνονται στον αμέσως επόμενο μετά τον μήνα αναφοράς , δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από ότι προβλέπουν οι κώδικες και

οι συμβάσεις.

Βαδίζουμε σταθερά σε ένα σύγχρονο , οικονομικά ασφαλές περιβάλλον για τις ΑΠΕ και προετοιμάζουμε τον ΔΑΠΕΕΠ για μια νέα φιλόδοξη πορεία προς το 2030.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.