Όλες οι ανατροπές που έρχονται στη φορολοταρία και τις e-αποδείξεις το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλες οι ανατροπές που έρχονται στη φορολοταρία και τις e-αποδείξεις το 2022
Ένας τυχερός φορολογούμενος θα κερδίζει 50.000 ευρώ το μήνα. Ο νέος τρόπος διεξαγωγής των μηνιαίων κληρώσεων. Ποιες αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου.

Πρεμιέρα στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να κάνει η νέα φορολοταρία η οποία θα μοιράζει έως και 50.000 ευρώ το μήνα στους τυχερούς φορολογούμενους. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με συσκέψεις επιχειρούν να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τις αλλαγές στη φορο-λοταρία οι οποίες είναι ριζικές. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τις αποφάσεις με τις νέες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα ενεργοποιηθούν στις αρχές του 2022 με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Πιο συγκεκριμένα για την νέα φορολοταρία, το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τα εξής:

1. Τα έπαθλα: Τα 1.000 ευρώ που κέρδιζαν μέχρι σήμερα 1.000 τυχεροί φορολογούμενοι το μήνα δίνουν τη θέση τους σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 1.000, 5.000, 10.000 ευρώ ακόμη και 50.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται κάθε μήνα θα παραμείνει στο 1 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό από το νέο έτος και κάθε μήνα:

- 500 τυχεροί θα κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας.

- 70 φορολογούμενοι θα κερδίζουν 5.000 ευρώ ο καθένας.

- 5 τυχεροί θα κερδίζουν 20.000 ευρώ ο καθένας και

- ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Χριστουγεννιάτικη κλήρωση

Τα Χριστούγεννα όλοι οι λαχνοί υπό μορφή δαπανών που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα θα μπαίνουν στην κληρωτίδα για να προκύψει ένας τυχερός ο οποίος θα κερδίσει 100.000 ευρώ.

2. Νέο σύστημα κλήρωσης: Μέχρι σήμερα οι 1.000 φορολογούμενοι όταν κέρδιζαν 1.000 ευρώ στη φορολοταρία ενημερώνονταν με ηλεκτρονικό μήνυμα από την AΑΔΕ ή από τον ιστότοπο www.aade.gr. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τώρα η κλήρωση να μεταδίδεται live και η ενημέρωση των φορολογουμένων να είναι άμεση.

3. Νέα πλατφόρμα: Δημιουργείται μια ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει. Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία θα είναι «αυτόνομη» και δεν θα συμπεριλαμβάνεται όπως σήμερα στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ήδη εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών προχωρά στον σχεδιασμό της πλατφόρμας έτσι ώστε να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

5. Μπόνους στα ευάλωτα νοικοκυριά: Στην νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς. Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Η πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος είναι στο νέο πλαίσιο οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες να τριπλασιάζονται.

6. Λαχνοί ανάλογα με το εισόδημα: Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει να συντάσσει τη λίστα με τα επαγγέλματα που ηλεκτρονικές αποδείξεις θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως και 2.200 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται: δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Με την ενεργοποίηση του μέτρου οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Επίσης τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες. Για παράδειγμα μια αμοιβή 100 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι διευκολύνονται στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα και θα μπορούν να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολοταρία: Θα μοιράσει 2 εκατ. ευρώ τα Χριστούγεννα - Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Έρχονται η νέα φορολοταρία με έως και 100.000 ευρώ και οι e-αποδείξεις με έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider