Οικονομία | Διεθνή
20-12-2021 | 11:54

Γερμανία: Ο Γιοακίμ Νάγκελ θα αντικαταστήσει τον Γενς Βάιντμαν στην «κεφαλή» της Bundesbank

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία: Ο Γιοακίμ Νάγκελ θα αντικαταστήσει τον Γενς Βάιντμαν στην «κεφαλή» της Bundesbank
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα επιλέξει τον Γιοακίμ Νάγκελ, τραπεζίτη καριέρας με δεσμούς με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ως τον επόμενο επικεφαλής της Bundesbank, ανέφερε η εφημερίδα Handelsblatt και μια κυβερνητική πηγή τη Δευτέρα.

Ο Νάγκελ, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου από τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος παραιτήθηκε πέντε χρόνια νωρίτερα μετά από μια δεκαετία άκαρπης αντίθεσης στην επιθετική πολιτική τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιτόκια κάτω από το μηδέν και μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Η υποψηφιότητα ενδέχεται να επισημοποιηθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, πρόσθεσε η Handelsblatt.
Ο 55χρονος οικονομολόγος θα αναλάβει το «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας σε μια τεταμένη στιγμή. Ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ και τα αντίπαλα στρατόπεδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν ξεκάθαρα διαφορετικές απόψεις για την πιθανή εξέλιξή του.

Πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW Bank, ο Νάγκελ απασχολείται επί του παρόντος στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Αν και δεν έχει εκφράσει δημόσια απόψεις για τη νομισματική πολιτική εδώ και χρόνια, οι ομιλίες που έδωσε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank μεταξύ 2010 και 2016 έδειξαν ότι τήρησε τη σκληρή στάση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό και την έμφαση στην πειθαρχία της αγοράς για τράπεζες και κυβερνήσεις.

Ως επικεφαλής της Bundesbank, ο Νάγκελ θα «συνοδεύσει» την Ιζαμπέλ Σνάμπελ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ως ένας από τους δύο Γερμανούς.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.